Românii plecați în străinătate pot delega autoritatea părintească și de la distanță. Care este procedura?

0
58

Specialiștii Asociației „Salvați Copiii” au explicat procedura prin care românii plecați în străinătate pot delega autoritatea părintească și de la distanță. Copilul trebuie să aibă un tutore legal ca să se bucure de drepturile sale, să se poată înscrie la școală, să primească asistența medicală, să-și scoată cartea de identitate.

Există părinți care află abia când trec granița că trebuie să aibă un tutore legal pentru copilul pe care îl lasă acasă. Cei mai mulți își lasă copiii cu bunicii sau alte rude și, în aceste cazuri, ei trebuie să delege autoritatea părintească, o procedură prin care ar fi ideal să treacă înainte de a-și face bagajele și a pleca în străinătate.

Prima dată trebuie să mergeți la Direcția de Asistență Socială de la primăria de care aparțineți și să-i notificați că intenționați să plecați; dacă ați plecat deja din țară, puteți să sunați la numerele de helpline „Salvați Copiii’ (031.405.30.72), pentru a vă îndruma să completați cererea și să o trimiteți pe email sau fax către primărie.
Asistenții sociali încep o anchetă, mergând inclusiv la domiciliul pe care îl vor avea copiii după plecarea părinților, vor întocmi un dosar la care va trebui să adăugați și o cerere către judecătorie. Este o cerere tip pe care o completați și o puteți trimite, la fel, prin fax sau email.
Din momentul în care dosarul este la judecătorie, procedura durează aproximativ o lună. Judecătorul cere între timp audierea viitorului tutore și, în cazuri foarte rare, și a părinților.
Unii părinți, cu bună-știință, nu anunță autoritățile că merg să muncească peste hotare și lasă copiii acasă, pentru le e frică să nu le fie luat copilul sau nu înțeleg cu ce îi ajută asta.

Delegarea autorității părintești, de la distanță
Procedura este cât mai flexibilă, pentru a putea veni în sprijinul copilului. De aceea, se iau în considerare și cererile care vin după termenul recomandat, și anume cu 40 de zile înaintea plecării din țară.

„De cele mai multe ori, în practică, se întâlnesc cazuri în care părinții depun respectiva cerere cu câteva zile înainte de a pleca în străinătate și e foarte greu să blochezi cererea, pentru că nu ai alternativă, cazul în care nu accepți delegarea autorității părintești în această circumstanță înseamnă să-i respingi cererea părintelui. Și el oricum va pleca la muncă, pentru că, din păcate, nu este un motiv de a-l constrânge și atunci pe perioada aceea va rămâne fără un reprezentant legal’, mai spune consilierul juridic.

Copilul cu ambii părinți plecați sau al cărui părinte unic întreținător de familie este plecat are nevoie ca cineva să răspundă de el în țară. Altfel, drepturi esențiale ale sale pot fi accesate mult mai greu sau deloc.

Dacă în satele mici este uneori acceptată înscrierea la școală și în condiția în care copilul nu are un tutore legal acasă, fiindcă oamenii se cunosc între ei, aceasta nu este o regulă în orașe.

„Ruda în grijă căreia rămâne copilul, dacă nu are calitatea de reprezentant legal, nu poate semna pe diverse acte și documente necesare pentru copil. De pildă, toate deciziile legate de școlarizarea copilului pot fi luate doar de către părinte sau de către reprezentantul lui legal, și vorbim aici și de înscrierea la grădiniță, la școală, dar și la atestarea națională sau la Bacalaureat, de posibilitatea plecării într-o excursie, de transferul între școli sau de depunerea unui dosar pentru o bursă școlară. La fel și în ceea ce privește sănătatea, doar intervențiile medicale în situațiile care amenință viața sau integritatea copilului pot fi făcute de personalul medical fără semnătura reprezentantului legal. În rest, orice intervenție chirurgicală, minoră sau majoră, orice tip de investigație care poate fi invazivă, nu poate fi făcută fără acordul reprezentantului legal. De multe ori, sunt imposibile chiar unele investigații care ar ajuta la punerea unui diagnostic’, explică și Anca Stamin, coordonator de programe la Asociația „Salvați Copiii’.

Șapte mii de copii au fost beneficiarii programelor de consiliere „Salvați Copiii’, precum și 4.500 de reprezentanți ai lor. Importante au fost și caravanele locale de informare în județe din țară, cu privire la efectele plecării peste hotare a părinților.

sursa: Libertatea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

29 − 23 =