S-a suparat petecul pe sac. “Marele Alb” intra in scena si ia apararea comunistilor

0
49

Chiar in ziua in care romanii comemoreaza 27 de ani de la prima zi a Revolutiei Romane, care a coincis cu baricada de la Inter si ultima zi de putere a lui Nicolae Ceausescu sau, macar simbolic am putea spune, 27 de ani de la caderea comunismului, consilierul primarului de Iasi sare in apararea comunistilor.
Atras de rezonanta subiectului unei conferinte in cadrul careia a fost lansat, de un grup de cadre didactice ale unei universitati private, site-ului proiectului „Procesul comuniștilor din România”, Constantin Simirad, comunist cu state vechi si consilier la fara frecventa al primarului in functie, a tinut sa faca unele precizari, prin intermediul Biroului de Presa al Primarului.
Din punctul de vedere al conducerii municipalității, în calitate de principal finanțator al proiectului, utilizarea sintagmei „procesul comuniștilor” într-un mod nenuanțat și neindividualizat este de natură să denatureze scopul proiectului, cel puțin în felul în care acesta este asumat de Primăria Municipiului Iași. Un astfel de „proces al comuniștilor” nu poate fi decât un demers cu valoare simbolică menit, în principal, să pună în lumină crimele regimului comunist și, eventual, dacă există dovezi de netăgăduit, să îi indice pe cei direct responsabili. Conducerea municipalității apreciază că un astfel de demers de cercetare istorică nu poate înlocui în niciun fel demersurile judiciare care pot fi întreprinse de instituțiile abilitate ale statului cu privire la crimele regimului comunist și la autorii acestora. De asemenea, conducerea municipalității insistă ca opinia publică să înțeleagă că, din punctul său de vedere, un astfel de „proces al comuniștilor” nu îi poate viza decât pe acei membri PCR vinovați – această calitate fiind dovedită în Justiție – de crime împotriva poporului român și în niciun caz pe toți foștii membri ai partidului. Cu siguranță, între foștii membri PCR au existat numeroase persoane respectabile, de bună credință și cu un rol pozitiv în dezvoltarea comunității, iar o sintagmă precum „procesul comuniștilor” este de natură să lezeze și imaginea și memoria acestora”, se arata intr-un comunicat remis in aceasta seara.
Proiectul „Procesul comuniștilor din România” este organizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor și Primăria Municipiului Iași. Partenerii acestui proiect sunt Academia Română, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Arhivele Naționale din România, Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDP) , Fundația Academia Civică, Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), Editura Institutul European și Ateneul din Iași. Proiectul „Procesul comuniștilor din România” este inclus în Programul Centenar al municipalității ieșene, program aprobat prin Hotărârea Consiliului Local 410 / 31 octombrie 2017 privind Aprobarea Calendarului proiectelor, manifestărilor și acțiunilor incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași pentru perioada 2017 – 2020.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 43 = 51