Satul cel mai vechi din Romania! “Suntem numai babe. Toate avem peste 90 de ani”

0
82

Despre satul Firijba din comuna Popesti din Valcea se spune ca este cel mai vechi din Romania, istoricii sustinand ca localitatea dateaza de pe vremea dacilor.
Satul are azi doar 32 de case si doar 11 familii mai locuiesc aici. “Suntem numai babe. Toate avem peste 90 de ani. Da, ar fi o idee sa ne tina Dumnezeu inca pe atat, dar sanatoase ca acum”, a marturisit tanti Dina in varsta de 91 de ani, intr-un interviu acordat ziarului Ramnicu Valcea Week.

casa-1000
Chiar daca cel mai tanar locuitor are nu mai putin de 80 de ani, oamenii sunt activi si nu se dau batuti. “Toti lucram la camp, caram lemne. Suntem sanatosi, nu avem nevoie de doctor. Am reusit sa aranjam cu un sofer si vine cu masina sa ne aduca paine. Cand avem nevoie de un aliment sau ceva mergem pe picioare pana jos in sat, la targ. Mai luam de acolo una alta”, povesteste batrana.casa1-1000

Multe din casele din sat sunt acum parasite, fie ca erau case mari si frumoase sau unele mici
Satul este izolat, nu are drumuri asfaltate, iar pe timp ploios este greu de ajuns acolo. Insa peisajele sunt de o frumusete rara. De altfel, unicitatea satului a atras multi turisti straini interesati de peisajele inegalabile si de viata simpla pe care o gasesc aici. O delegatie de la Catedra de Agroturism a Universitatii din Viena a fost in Romania special pentru a vedea acest sat, cu dorinta de a recrea aici atmosfera timpurilor trecute.casa2-1000
Primarul comunei Popesti are si un proiect de transformare a acestui sat intr-o statiune. A atras fonduri europene in valoare de peste 30 de miliarde de lei cu ajutorul carora planuieste sa faca trasee turistice si pensiuni. Proiectul presupune si intrarea caselor existente in patrimoniul localitatii, urmand ca ele sa faca parte dintr-un muzeu al satului, lucru care va impiedica demolarea sau modificarea lor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here