EXCLUSIV! Se schimba tronurile la Cetatea de Scaun a Sucevei! Mobilier modern pentru cetatea medievala de la Suceava

0
46

Cetatea de Scaun a Sucevei, cetate medievala de secol XIV, construita de Petru I Musat, va suferi transformari radicale in cursul acestui an. Aceste schimbari survin dupa ce Consiliul Judetean Suceava a hotarat sa aloce suma de 186.576 lei, pentru furnizarea dotarilor necesare amenajarii incintei Casei Custodelui si zonelor de acces pentru public in perimetrul zonei protejate a Cetatii de Scaun a Sucevei.
În prezent, complexul de arhitectură Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric grupa A, cel mai reprezentativ monument de arhitectură militară medievală din Moldova, se află în stare avansată de degradare, fiind expus unei deteriorări accentuate. Situl istoric necesită un grad de protecţie maxim şi lucrări urgente de reabilitare pentru punerea acestuia în valoare, includerea în circuite turistice şi promovarea în scopul atragerii turiştilor.
Prin semnarea contractului de finanțare pentru proiectul cu titlul „Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia”, s-au demarat activitățile necesare de restaurare și reabilitarea a situ-ului istoric, fiind în curs de realizare lucrările de intervenție contractate cu Antreprenorul general SC General Comstruct SRL Suceava, în asociere cu alți operatori economici, presupun realizarea tuturor amenajărilor necesare vizitării în cele mai moderne condiții a perimetrului aferent Cetății de Scaun a Sucevei. Antreprenorul contractat are ca responsabilitate executarea tuturor lucrărilor de sistematizare verticală a terenului, atât în incinta Cetății de Scaun, cât și pe Platoul din fața cetății, pe terasa pietonală și zona de parcare.
Prin proiectul tehnic realizat se propune amenajarea zonelor de acces pentru public cu piese de mobilier urban destinate asigurării unei ambianțe plăcute pe perioada vizitării monumentului istoric de către turiști, prin amplasarea unor piese de mobilier urban. Totodată, Casa Custodelui va fi amenajată pentru asigurarea unei ambianțe plăcute de lucru pentru personalul ce va deservi obiectivul turistic, precum și pentru asigurarea condițiilor confortabile de așteptare în cazul grupurilor mari, prin piesele de mobilier specifice.
Mobilierul si dotările din Casa Custodelui vor fi realizate din materiale moderne, rezistente la utilizare umană intensivă pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată. Printre dotarile vizate in cadrul acestei achiyitii se gaseste si o casa de bani (seif), pentru păstrarea în condiții de siguranță a documentelor contra incendiilor sau altor acte, având 3 compartimente și un volum util de aproximativ 80 litri.
Data limita de depunere a ofertelor este 10 aprilie, data la care vor fi si analizate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 − 37 =