Se scumpeste caldura la Iasi! Proiectul prin care s-a parafat scumpirea, atacat in contencios administrativ

0
75

Plenul Consiliului Local a aprobat in aceasta dimineata, intr-o sedinta fulger de doar 10 minute, scumpirea caldurii iesenilor. Proiectul de hotarare aprobat astazi a vizat o solicitare a Dalkia Termo Iasi (SC Veolia Energie Iasi, dupa noul nume) privind avizarea preturilor locale pentru energia termica conform avizelor emise in luna noiembrie 2014 de ANRE si ANRSC si a tarifelor locale de transport, distributie si furnizare a energiei termice produsa in centralele termice de cvartal sau in cogenerare. Astfel, pretul local al energiei termice pentru utilizatorii serviciului public de alimentare cu energie termica racordati la reteaua de distributie ar urma sa creasca cu ceva mai mult de cinci procente, de la valoarea de 264,85 lei fara TVA/Gcal, aprobata la sfarsitul lunii noiembrie 2012, la 278, 99 lei fara TVA/Gcal in prezent.
Acest proiect nu face altceva decat sa acopere ineficienta Dalkia de a readuce noi clienti in sistemul centralizat de incalzire. Foarte multi dintre consumatori au plecat din sistemul centralizat iar Dalkia nu a mai putut face o echilibrare. Daca la preluarea serviciului se vorbea de vanzari anuale de energie termica in Iasi de 320.000-360.000 G/cal, s-a ajuns in situatia ca Dalkia sa furnizeze mai putin agent termic. Mai precis, 286.116,85 Gcal pentru anul 2014, ceea ce reprezinta o scadere cu 10 procente fata de estimarile initiale”, au precizat consilierii liberali.
Aceasta scumpire a tarifului pe gigacalorie nu va afecta buzuarele iesenilor, in mod direct, acestia urmand sa plateasca tot 265 lei pentru fiecare gigacaloriei consumata, diferenta fiind suportata de la bugetul local. Practic, diferenta dintre pretul local al energiei termice pentru utilizatorii serviciului public de alimentare cu energie termica racordati la reteaua de distributie si pretul local pentru populatie, care se suporta din bugetul local, este de 80,95 lei cu TVA/Gcal. Reprezentantii asociatiilor de profil din Iasi sunt hotarati sa faca demersuri pentur atacarea in contencios administrativ a proiectului votat astazi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here