Seful CJ Iasi vrea traseze pe harta Iasului un Drum al Vinului, pe fonduri europene

0
75

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a avut la sfârşitul săptămânii trecute o întâlnire cu producătorii viticoli din zona Moldovei pentru a analiza nevoile de dezvoltare ale principalilor actori din această industrie.

S-a discutat despre posibilitatea implementării de proiecte europene în ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii de acces rutier la obiectivele integrate în Drumul Vinului şi crearea sau modernizarea infrastructurii turistice dedicate producătorilor viticoli (cazare, facilitate de degustare, restaurant, turism inului pe fonduri ).

La momentul actual, România (178.294 ha) se află pe locul 5 în Europa din punctul de vedere al suprafeţei ocupate cu viţa-de-vie, iar Moldova are cel mai mare număr de podgorii din ţară (83.000 ha, reprezentând peste 50% din totalul suprafeţelor din ţară).

Dealurile Moldovei cuprind 12 podgorii importante: Cotnari, Iaşi, Huşi, Colinele Tutovei, Dealul Bujorului, Iveşti, Nicoreşti, Zeletin, Covorlui, Panciu, Odobeşti, Coteşti.

Ce-şi propune Drumul Vinului ?

  • Implementarea unui concept, astfel încât Drumul Vinului la Iaşi/în Moldova să devină un brand al judeţului sau al regiunii
  • Creşterea turismului specializat în judeţ
  • Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii publice într-o manieră coerentă în concordanţă cu prioritatea de transformare a Iaşului în destinaţie de top în domeniul turismului viticol
  • Sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii private asociate turismului viticol

Pentru a obţine cât mai multe informaţii despre necesităţile şi nevoile principalilor actori din industria viticolă a fost lansat un chestionar sociologic care va fi completat până la data de 9 septembrie, urmând ca analiza să fie finalizată până la data de 25 septembrie. (M.G.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here