Seful Compartimentului de Verificare a Achizitiilor Publice din Bacau, saltat de DNA pentru luare de mita

0
62

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatilor Jecu Vasile, coordonator al Compartimentului de Verificare a Achizițiilor Publice Bacău la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, precum sip e fiul acestuia, Jecu Gabriel Valentin, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA se arata ca Jecu Vasile, in calitate de coordonator al Compartimentului de Verificare a Achizițiilor Publice Bacău (structură teritorială din cadrul Ministerul Finanțelor Publice), în luna iunie 2013, a pretins de la administratorul unor societăți comerciale suma de 10.000 lei.

Banii au fost solicitați de Jecu Vasile pentru a-și îndeplini în mod corect atribuțiile de serviciu în ceea ce privește verificarea procedurilor de achiziție publică în cadrul cărora firmele conduse de omul de afaceri depuneau oferte.

Potrivit fișei postului, în toată perioada 2011 – 2014, Jecu Vasile a avut ca atribuții de serviciu verificarea aspectelor procedurale privind procedurile de achiziție publică ce erau supuse verificării din partea structurilor de verificare a achizițiilor publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanțelor.

Concret, Jecu Vasile a susținut față de omul de afaceri (denunțător în cauză) că, prin prisma atribuțiilor sale de serviciu, are posibilitatea de a-l ajuta în cadrul procedurilor de achiziție publică, în sensul de a nu fi inventate motive pentru care ofertele depuse de firmele acestuia să fie declarate neconforme.

Inculpatul Jecu Vasile a solicitat ca suma să îi fie remisă din fondurile uneia din firmele omului de afaceri, sub forma unei sponsorizări

La data de 13.06.2013, inculpatul Jecu Gabriel-Valentin l-a ajutat pe tatăl său, Jecu Vasile să pretindă suma de 10.000 lei de la omul de afaceri, prin redactarea unei cereri de sponsorizare adresate uneia dintre firmele omului de afaceri. Aceasta, în condițiile în care Jecu Gabriel Valentin cunoștea că banii fuseseră ceruți de tatăl său, coordonator al Compartimentului de Verificare a Achizițiilor Publice Bacău, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Banii nu au mai fost ridicați de cei doi de la firma omului de afaceri, deoarece li s-a cerut să semneze dispoziția de plată a firmei, lucru pe care cei doi l-au refuzat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here