Seratele „Procopiu” la Palat continuă cu „Fascinația lumii subacvatice”

0
63

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi Asociaţia „Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continuă seria „Seratelor Procopiu de la Palat” cu evenimentul lunii aprilie: „Fascinația lumii subacvatice”.

Gazda Seratei va fi Ionel Miron, Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Profesor emerit al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, hidrobiolog de renume internațional, care a contribuit decisiv la brevetarea și realizarea, cu 50 de ani în urmă, a primului batiscaf românesc pentru cercetări şi lucrări subacvatice.

Pentru publicul larg, prelegerea va fi o introducere în domeniul cercetărilor științifice dedicate înțelegerii lumii viului cu ajutorul laboratorului submers şi al scafandrului autonom. De asemenea, vom vizualiza parcursul de la migrația naturală a peștilor, la acvacultură și limnologie, de la bioindicatori de calitate a apei, la ecologie, de la biodiversitatea apelor noastre, la infernul ecologic al pustiului Sahara, toate explorate de autor.

Această incursiune în fascinanta lume subacvatică ne arată cum gazda seratei a marcat destinul a numeroşi acvanauţi români şi străini, brevetaţi în activitatea cu batiscaful, cum s-a ajuns la stabilirea unui record european de activitate în batiscaf de 36 de zile şi nopţi, cum s-a brevetat tehnologia de creştere dirijată a păstrăvului în ferme plutitoare, cum au învăţat studenţii şi elevii de-a lungul unei jumătăţi de secol să înțeleagă apa.

Evenimentul se va desfășura joi, 26 aprilie 2018, de la ora 18.00, în Sala „Ştefan Procopiu”. Intrarea este liberă.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here