Simpozionul Internațional GEOMAT – 2023 de la Iași celebrează tradiția și deschide perspectiva viitorului în domeniul geodeziei

0
95

Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași se pregătește să marcheze un moment semnificativ în dezvoltarea învățământului tehnic superior, odată cu desfășurarea celei de-a zecea ediții a Simpozionului Internațional GEOMAT – 2023. În contextul Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași – 2023, simpozionul celebrează 210 ani de la înființarea primei școli de inginerie și hotărnicie în limba română de către marele cărturar Gheorghe Asachi. Totodată, la unison cu manifestările dedicate în acest an comemorării savantului umanist și principe al Moldovei Dimitrie Cantemir, la 300 de ani de la trecerea sa din această lume, simpozionul va dedica un spațiu expozițional pentru omagierea operei sale remarcabile și a contribuțiilor cartografice pentru zona Moldovei.

”În prezent, aniversarea unei deceniu de existență a Simpozionului GEOMAT reprezintă un moment de sinteză a rezultatelor unei munci susținute pentru crearea și menținerea unui cadru favorabil comunicării științifice în domenii precum geodezia, cartografia, fotogrammetria, teledetecția, cadastru și publicitatea imobiliară, Sistemele Informatice Geografice (GIS) și științele mediului cu aplicații în analiza spațială a datelor. Dezbaterile, mesele rotunde și expozițiile tematice ale firmelor din România nu doar susțin activitatea de cadastru, care atrage în mod predilect atenția publicului, ci oferă și un teren fertil pentru idei și planuri de viitor în educația tinerilor geodezi, dar și în colaborarea permanentă cu specialiștii din domenii conexe care au nevoie de sprijinul inginerilor geodezi.” (Conf. dr. ing. Constantin Chirilă, directorul departamentului de Măsurători Terestre și Cadastru).

“Privind spre viitor, simpozionul se angajează să evidențieze tendințele contemporane în geomatică și să sublinieze rolul esențial al datelor spațiale de referință în societatea modernă, cu accent special pe domeniul sistemelor de informații virtuale tridimensionale. Acest demers se integrează perfect în deviza GEOMAT – “Inspirație pentru o lume mai inteligentă”. (șef lucr. dr. ing. Loredana Crenganiș – Departamentul de Măsurători Terestre și Cadastru)

Printre personalitățile invitate se numără Mihai Chirica, primar al Municipiului Iaşi, Ionuț-Cristian Săvoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Bogdan–Radu Balașnicu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, prof. Pietro Grimaldi expert în fotogrammetrie arhitecturală de la Politehnica din Bari, prof. Laurențiu Rădvan, prodecan al Facultății de Istorie a Universității” Alexandru Ioan Cuza” din Iași și conducerea Uniunii Geodezilor din România, reprezentată prin președinte Mircea Afrăsinei și vice-președinți prof. dr. ing. Petre-Iuliu Dragomir și prof dr. ing. Ana-Cornelia Badea de la Facultatea de Geodezie din București.

„Tehnologia digitală, un adevărat refren al zilelor noastre, transformă viețile noastre. Uniunea Europeană își propune ca această transformare să aducă beneficii cetățenilor și companiilor. Digitalizarea a devenit o piesă importantă în majoritatea domeniilor noastre de activitate. Poziționarea spațială a obiectelor și a investițiilor viitoare, conversia informațiilor fizice în formă digitală, toate acestea sunt componente ale activității desfășurate de un inginer geodez.” susține ing. Mircea Afrăsinei, președintele Uniunii Geodezilor din România.

GEOMAT – 2023 promite să fie un loc de întâlnire plin de discuții inspirate și dezbateri relevante, reprezentând o ocazie deosebită pentru cei pasionați de geodezie și cartografie să exploreze trecutul, să valorifice prezentul și să proiecteze viitorul în acest domeniu al datelor geospațiale.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here