“Sinecuri culturale” de 70.000 euro, platite din bani publici pentru o diaspora absenta

0
130

Consiliul Local a votat o hotărâre privind aprobarea completării calendarului evenimentelor la care municipalitatea este organizator sau partener. Manifestări sunt programate a se desfășura în anul 2023, iar cheltuielile cu organizarea lor sunt estimate la 321.990 lei.
✔️ Sărbătoarea Diasporei – laşul este ACASĂ!
Prima ediţie a proiectului „Sărbătoarea Diasporei – laşul este ACASĂ!” a avut loc în luna august 2016 şi a continuat în fiecare an cu peste 150 de evenimente. Printr-o serie de programe, seminarii şi acţiuni diverse, românii din afara graniţelor au avut ocazia să ia contact cu realitatea din prezent a ţării şi să descopere oportunităţile de investiţii pe care România le oferă.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 11.990 lei.
✔️ Noaptea Cercetătorilor Europeni
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, doreşte să organizeze evenimentul ştiinţific „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023”.
Proiectul „Science4Future” este finanţat în cadrul programului european HORIZON EUROPE şi presupune desfăşurarea evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” (”European Researchers’ Night”), cea mai renumită iniţiativă de popularizare a ştiinţei la nivel european.
Timp de o zi întreagă, copiii de toate vârstele, adolescenţii şi adulţii vor avea oportunitatea de a participa activ la desfăşurarea experimentelor ştiinţifice, de a discuta cu cercetători, dar şi de a face cunoştinţă cu rezultatele ştiinţifice şi modul lor de implementare.
Bugetul propus pentru acest eveniment este de 35.000 lei.
✔️ Festivalul National de Tarafuri „Barbu Lăutaru”
Consiliul Judeţean laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi propune să organizeze prima ediţie a Festivalului Naţional de Tarafuri „Barbu Lăutaru”.
La ediţia din acest an a festivalului şi-au anunţat participarea tarafuri din judeţele laşi, Suceava, Satu Mare, Bihor, iar din Bucureşti, ca invitat special trupa „Balkan Taksim”, cunoscută pentru atmosfera balcanică realizată prin combinarea sonorităţilor instrumentelor vechi şi a tehnologiei muzicale contemporane.
Publicul va avea posibilitatea de a participa la ateliere de cântat la instrumente vechi, precum cobza ţărănească sau fluier fără dop, specific judeţelor laşi şi Botoşani, dar şi să vizioneze înregistrări ale tarafurilor vechi din arhiva Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale laşi, din Arhiva de folclor a Moldovei si Bucovinei si din Arhiva TVR.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 8.000 lei.
✔️ Festivalul Familiei
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, în parteneriat cu Primăria Municipiului laşi, vor organiza în data de 9 septembrie 2023 – zi de mare sărbătoare a Sfinţilor Părinţi loachim și Ana, a treia ediţie a evenimentului „Festivalul Familiei”.
în cadrul acestui eveniment se vor organiza ateliere pentru copii (pictură, creaţie, şah, olărit, caligrafie, robotică, teatru, dans, muzică), workshopuri pentru părinţi (prim-ajutor şi nutriţie), concursuri pentru familii, expoziţii de fotografie şi alte acţiuni menite să binedispună participanţii.
Cauza socială pentru această ediţie a evenimentului este de a sprijini şi promova Centrul maternal „Sf. Emilia” din laşi. Misiunea centrului este de a asigura protecţie şi îngrijire cuplului mamă-copil, care se găseşte în situaţii de dificultate.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 50.000 lei.
✔️ Festivalul International de Muzică Bizantină la laşi
Arhiepiscopia laşilor prin Sectorul Învăţământ, în parteneriat cu Municipiul laşi, vor organiza în perioada 20 – 24 septembrie 2023 cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la laşi. Ediţiile precedente ale acestui proiect au avut un impact deosebit atât în ţară cât şi în străinătate, festivalul reunind invitaţi din Statele Unite ale Americii, Liban, Serbia, Franţa, Rusia, Grecia, Cipru, Sfântul Munte Athos (Grecia), Ungaria și România.
La ediţia de anul acesta, cu tema „Toată suflarea să laude pe Domnul!”, vor participa invitaţi din Grecia, Liban şi România. Programul festivalului va include concerte deosebite, ateliere de muzică, o masă rotundă, o dezbatere publică şi momente liturgice săvârşite cât mai apropiat de modul în care acestea se desfăşurau în vechiul Constantinopol, inima de odinioară a Ortodoxiei.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 35.000 lei.
✔️ Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Societatea Română de Radiodifuziune, în parteneriat cu Municipiul laşi, doreşte să organizeze Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – laşi, la care vor fi zeci de participanţi, printre care figurează cele mai prestigioase edituri din ţară, alături de care îşi găsesc cu succes locul distribuitori de muzică şi jocuri.
Cele mai noi apariţii editoriale, ieşite în ultimele zile de sub tipar, lansări de carte şi sesiuni de autografe cu câţiva dintre scriitorii români cei mai căutaţi de către cititori în acest moment, concursuri cu premii în cărţi, reduceri şi oferte speciale, vor transforma laşul într-o destinaţie de neratat pentru pasionaţii de lectură.
Bugetul propus pentru acest eveniment este de 12.000 lei.
✔️ Festivalul International de Cultură si Civilizaţie Românească „Românașul”
Inspectoratul Şcolar Judeţean laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, doreşte să organizeze Festivalul Internaţional de Cultură şi Civilizaţie Românească „Românaşul”, manifestare inclusă în calendarul Activităţilor Educative Naţionale 2023 a Ministerului Educaţiei. Vor participa peste 300 de copii şi cadre didactice din România (județele Botoşani, Suceava, Neamţ, Vaslui, Bistriţa, Maramureş, Olt, Hunedoara, Alba), Ucraina şi Republica Moldova, precum şi din județul laşi.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 25.000 lei.
✔️ Săptămâna Europeană a Mobilităţii
Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilităţii este „Eficienţă energetică – Save energy”, iar sloganul „Combină şi deplasează-te – Mix & Move” şi se va asocia cu brandul EUROPEANMOBILITYWEEK. Evenimentul este o iniţiativă a Comisiei Europene şi se desfăşoară în mai multe oraşe europene.
Autorităţile din localităţile participante la acest eveniment sunt încurajate atât să realoce spaţii traficului nemotorizat, cât şi să creeze şi să lărgească spaţiile destinate activităţilor sportive şi, în general, activităţilor şi mişcării în aer liber.
Cetăţenii sunt încurajaţi ca, în loc să se urce la volanul propriei maşini, să aleagă varianta autobuzului, a tramvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 10.000 lei.
✔️ Magia Serii în Sunet si Lumină
Opera Naţională Română laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi propune să organizeze evenimentul „Magia Serii în Sunet şi Lumină”, care are ca principal scop promovarea operei, cultivarea gustului publicului pentru evenimente de calitate şi promovarea imaginii oraşului. Evenimentul va cuprinde o selecţie de arii celebre de operă şi operetă, momente coregrafice şi focuri de artificii. Devenit un eveniment de tradiţie, spectacolul va aduce pe scenă pe cei mai valoroşi artişti ai Operei Naţionale Române laşi, solişti apreciaşi unanim în ţară şi străinătate.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 75.000 lei.
✔️ Conferinţa „Globalization and Higher Education in Economics and Business Administration”
Universitatea „Alexandru loan Cuza” din laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi doreşte să organizeze Conferinţa „Globalization and Higher Education in Economics and Business Administration”, care reprezintă un eveniment de referinţă în domeniu, oferind participanţilor oportunitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, de a explora perspectivele globale şi de a contribui la dezvoltarea continuă a învăţământului superior şi a profesiei în economie şi administrarea afacerilor în era globalizării.
Tema ediţiei de anul acesta este „Higher Education for Evolution and Sustainability”.
Participanţii vor avea oportunitatea de a asculta prezentările unor cercetători de renume, de a participa la sesiuni interactive şi de a interacţiona cu experţi în domeniu. Conferinţa încurajează, de asemenea, colaborările între cercetători şi instituţii academice, facilitând networking-ul şi schimbul de bune practici.
Bugetul propus pentru acest eveniment este de 30.000 lei.
✔️ Etapa Naţională a Concursului de Algoritmică si Programare
Universitatea „Alexandru loan Cuza” din laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi propune să organizeze la laşi Etapa Naţională a Concursului de Algoritmică şi Programare.
ICPC – International Collegiate Programming Contest este cel mai mare, vechi şi prestigios concurs de programare pentru studenţi. Concursul adună echipe de studenţi, antrenori, universităţi, reprezentanţi ai industriei IT şi cercetători din toată lumea. La nivel global, la ultima ediţie, au participat peste 75 mii de echipe a câte 3 studenţi, reprezentând 3450 de universităţi din 111 ţări de pe toate continentele. La etapa naţională de anul acesta, numărul de echipe vizat a fi prezente fizic este de aproximativ 20, din diferite centre universitare din ţară.
România, prin Universitatea Politehnica din Bucureşti, este începând cu 1993, gazda a SEERC – etapa Sud-Est Europeană anuală a ICPC. Universitatea „Alexandru loan Cuza” din laşi este singura universitate din afara capitalei care a reuşit calificarea la finala Mondială a IPCP în cei 30 de ani de când România participă la ICPC, pentru prima data în 2019 şi apoi in 2022.
Bugetul propus pentru acest eveniment este de 30.000 lei.
✔️ Bun venit la UAIC
La deschiderea anului academic 2023 – 2024, Universitatea „Alexandru loan Cuza” din laşi, în parteneriat cu Municipiul laşi, va organiza evenimentul „Bun venit la UAIC”, care cuprinde activităţi dintre cele mai atractive şi diverse, astfel încât noii membri ai comunităţii academice să păşească cu încredere şi entuziasm într-o altă etapă din viaţa lor personală şi profesională.
În cadrul acestor întâlniri, echipele de organizare prezintă „bobocilor” oportunităţile pe care fiecare facultate le oferă pe parcursul ciclurilor de studii cu privire la specializări, asociaţii şi ligi studenţeşti, burse de studiu sau practică în străinătate, posibilităţile de a face voluntariat şi perspectivele de angajare, ofertele interesante venite din partea companiilor, precum şi oportunităţile sociale şi culturale pe care le oferă laşul.
Pentru acest eveniment, Municipiul laşi va asigura logistica necesară.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here