Sediul Patria Bank din Iasi, scos la vanzare cu un milion de euro in urma unei executari silite. Ce se intampla cu banii iesenilor?

0
86

Spatiul in care functioneaza Patria Bank din Iasi este executat silit. Pretul cu care executorii l-au scos la vanzare sare usor peste 1 milion de euro. Acest sediu este singura sucursala din Iasi a Patria Bank, al carei acţionariat majoritar  este EEAF Financial Services BV din Amsterdam, cu 76,2% din acţiuni, si Ilie Carabulea cu 10,8% din capital.

Suntem proprietari pe spatiul in care functioneaza acum banca, dar il vindem pentru a ne muta cu chirie. Este o politica a bancilor de a sta cu chirie, pentru ca pe bunurile imobile aflate in proprietate ca active, platim foarte mult la stat. Este posibil ca dupa vanzarea spatiului, sa ramanem tot aici, dar ca si chiriasi. Clientii nu trebuie sa se teama pentru banii lor. Este doar o procedura care vizeaza activele noastre”, ne-a declarat directoarea Patria Bank Iasi.

In ciuda acestor asigurari, sediul bancii din strada Anastasie Panu 40 nu apare ca fiind scos la vanzare pe vreun site de profil, ci pe portalul Executari.com acolo unde sunt urcate doar acele bunuri supuse unei vanzari cu titlu executoriu.

In urma cu un an de zile, Patria Bank a fost in centrul unui scandal urias. Ilie Carabulea, fostul director al Bancii Carpatica,  care deţine 10,8% din Patria Bank, bancă rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank a cerut revocarea membrilor consiliului de administraţie ai băncii.  In august 2017, banca anunţa că Ilie Carabulea a dat în judecată Patria Bank, pentru 40,6 milioane de lei. Ilie Carabulea a solicitat atunci instanţei să oblige Patria Bank să îi plătească 40,66 milioane de lei, sumă aferentă acţiunilor răscumpărate de bancă, reiese dintr-un raport al instituţiei transmis de Patria Bank.  Venitul net din comisioane înregistra anul trecut o creştere de 11% (500.000 lei), deşi numărul de sucursale a fost redus cu 27 de unităţi în cursul anului 2017. Patria Bank (simbol bursier PBK) are o capitalizare de 229,39 milioane lei.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here