Site nou de mii de euro, informatii vechi de luni de zile. Cum se joaca leapsa cu banii publici si cu transparenta la Poliţia locală din Iasi

0
90

Iasul da inca un exemplu ca prostului tichie de margaritar ii trebuie si teparului institutii care nu mai stiu in ce gauri negre sa arunce banii contribuabililor. Este si cazul Politiei Locale Iasi, o institutie stearsa, anacronica, cu personal ineficient si slab pregatit, ai carei sefi s-au gandit ca un update de imagine online va schimba cumva opinia publica deja formata. Asa se face ca, in urma cu cateva luni, Poliţia Locală Iaşi a lansat o procedură fără a publica un anunţ în sistemul electronic de achiziţii publice, (n.r. si aici se vede profesionalismul sau lipsa de transparenta in achizitii publice a angajatilor acestei institutii subordonate CL Iasi) privind achizita de servicii informatice pentru crearea unui nou site.

Valoarea estimată a contractului ajungea la aproape 30.000 lei. Ofertanţii au licitat între 12.940 şi 40.900 lei, iar câştigător a fost declarată o firmă suceveană: Exomax Tech SRL, societate care nu este la prima relaţie contractuală cu Poliţia Locală. Prin noul  contract, firma de casa a Politiei Locale se obliga ca după realizarea noului site, sa asigure servicii de mentenanţă, actualizare, dezvoltare şi instruire.

Prin schimbarea interfetei online a site.ului institutiei, sefii Poliţiei Locale sperau să genereze o creştere a traficului general şi a nivelului de notorietate a serviciilor publice prestate de instituţiei, numai ca lipsa de implicare in zona publica a angajatilor lui Zanfirescu cat si neindeplinirea obligatiilor contractuale din partea firmei sucevene, a adus mai mult prejudicii de imagine si a acutizat lipsa de incredere in Politia Locala. Practic, buletinele informative privind activitatea curenta a politistilor locali, care erau la zi pe vechiul site, pe noua platforma se regasesc postate de vreo 3 ori pe luna. Mai mult, continutul deloc atragator a facut ca traficul pe site sa fie la nivel mediocru, de cativa zeci de internauti pe luna. Politia Locala a demonstrat din plin ca nu poate gestiona problemele specifice ale acestui oras, dar nu intelegem acest auto-sabotaj de imagine pe care si-l creeaza pe banii iesenilor.

Odata cu venirea lui Liviu Zanfirescu la conducerea Politiei Locale Iasi, reforma mult asteptata dupa scandalul Amanta, s-a tot lasata asteptata. Neincrederea in subalternii sau a facut ca Zanfirescu sa desfiinteze postul de purtator de cuvant al institutiei, in dorinta ca informatia catre public sa fie transmisa doar prin intermediul sau. Cat priveste gestionarea structurii in sine si implicit curatarea acesteia de elementele care o trag in jos, asta se poate vedea in ultimele stiri nationale – seful Politiei Calare, violator de minore, ieseni batuti de agenti in plina strada sau sute de amenzi aplicate in mod abuziv iesenilor.   

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

82 − = 75