Soluții pentru facilitarea accesului cetățenilor ucrainieni pe piața muncii din Iasi

0
52

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași (AJOFM) este pregătită să ofere sprijin cetățenilor ucrainieni care doresc să lucreze pe teritoriul județului Iași, precum și angajatorilor care solicită forță de muncă.
Cetățenii ucrainieni care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr.122/2006 privind azilul în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.
Persoanele care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente cu care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, necesare ocupării unui loc de muncă în România, se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român, că îndeplinesc condițiile de pregătire profesională și experiență în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați în muncă, și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.
De asemenea, cetățenii ucrainieni pot beneficia și de măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, cu condiția înregistrării la AJOFM Iași. Serviciile de informare, consiliere profesională, mediere, formare profesională sau asistență EURES sunt gratuite.
În acest sens a fost elaborat un pliant în limba română, ucrainiană și engleză, material ce a fost postat pe site-ul www.anofm.ro / facebook.com/AJOFM Iași și care va fi distribuit către Instituția Prefectului, primării, ONG-uri, instituții de cult, IGI, ITM, universități, etc.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 78