Soprana Maria Slătinaru-Nistor primeste titlul de cetăţean de onoare al Iasului

0
54

Considerata una dintre cele importante soprane romane, Maria Slătinaru-Nistor, comparată deseori cu Renata Tebaldi, a impresionat prin căldura și frumusețea glasului, provenită din îimbinarea unor armonice dense si rotunde, ce i-au permis sa abordeze un repertoriu destul de vast și să-și pună în valoare talentul deosebit, indiferent de tipul partiturii abordate.

Nascuta la Iasi in 1938, Maria Slătinaru-Nistor, a absolvit Conservatorul din Iași, cu profesor Felicia Tarnavschi si Florica Maries, și Conservatorul din București, cu profesor Arta Florescu. Laureată a concursurilor internaționale Ceaikovski in 1966 la Moscova, Toulouse in 1967, George Enescu in 1967 la București, Hertogenbosch in 1969 in Olanda si de canto Francisco Vinas in 1969 la Barcelona. Angajata intre 1969 si 1990 a Operei Nationale București, Maria Slătinaru-Nistor nu a trecut neobservata de lumea muzicala internationala, fiind invitata sa cante de-a lungul timpului pe scene de primă mărime – Opera de Stat din Viena, Gran Teatro del Liceu din Barcelona, Metropolitan Opera din New York, de la Frankfurt, la Hamburg, Berlin, Barcelona, Paris, San Francisco, Dallas, Montreal, Melbourne, la Tokio, Geneva, Zürich, Basel sau Palermo, repurtând succese importante și stârnind admirația melomanilor de pretutindeni.

In decursul carierei sale, Maria Slătinaru-Nistor a impresionat in roluri de referinta ale repertoriului de opera precum Leonora din „Trubadurul” şi „Aida” de Verdi , Marguerite din „Faust” de Gounod , Mimi din „Boema” , Liù din „Turandot” , Floria din „Tosca” de Puccini (rol jucat de peste 250 de ori), etc., la care se adaugă roluri din operele româneşti „Hamlet” de Pascal Bentoiu şi „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

Retrasă din activitatea interpretativă la inceputul anilor 1990, Maria Slătinaru-Nistor are  o intensa activitate pedagogică. In 1987 a fost profesor la Clasa de master la Conservatorul din Montreal, Canada, in 1988 a fost profesor la Clasa de master la Conservatorul din Basel, Elvetia iar din 1990 profesor la Universitatea de Muzica București, formand artiste ca Irina Iordachescu, Iulia Dan, Roxana Briban, Cristina Radu, Laura Nicorescu, Valentina, viitori artisti de prima marime ai lirici românești.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =