Stagiunea Teatrului National debuteaza sub semnul Marii Uniri. Premiere teatrale de exceptie, in aceasta toamna, la Iasi

0
64

Teatrul Național Iași este pregătit să înceapă cea de a 177-a stagiune. O stagiune bogată în evenimente, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Iașul a fost creuzetul acestei Mari Uniri. Prin rezistența, suferința, chinurile și umilința îndurate la Iași s-au pregătit marile victorii de la Mărășești, Mărăști și Oituz, s-a votat în Parlamentul găzduit temporar la Teatrul Național, Unirea Basarabiei, s-au pregătit Unirea cu Bucovina și Transilvania. Vrem să dedicăm două spectacole Iașului – capitala speranței, capitala de război a României și a Unirii Basarabiei cu România.”, a declarat Cristian Hadji-Culea, director general al Teatrului Național Iași:

În deschidere, pe scena Sălii Mari, în data de 17 septembrie, de la ora 19.00, unul dintre cele mai iubite și mai premiate spectacole ale Naționalului ieșean, „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Claudiu Goga. Spectacolul a fost selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru (Bucureşti, 2014), a obținut Marele Premiu și Premiul pentru cel mai bun actor (Teodor Corban) la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (Braşov, 2014).

Premiere în pregătire

În pregătire, două piese românești celebre, două premiere care vor avea loc în luna octombrie, spectacole mult așteptate de publicul ieșean, în regia lui Ion Sapdaru și a Irinei Popescu Boieru.

Ion Sapdaru a pornit lucrul, alături de o distribuție numeroasă, la premiera spectacolului „Chirița în provinție” de Vasile Alecsandri, eveniment extraordinar care va avea loc pe scena Sălii Mari. Irina Popescu Boieru propune publicului cunoscutul text al lui Horia Lovinescu, „Moartea unui artist”, premieră programată la Sala Studio.

Festivaluri

Ca în fiecare toamnă, Teatrul Național participă la cele mai importante festivaluri românești de teatru. La sfârșitul lui septembrie, Naționalul ieșean continuă tradiția și joacă pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, cu spectacolele „Goldberg Show-Facerea lumii și alte întâmplări” (adaptare de Anca Măniuţiu după „Variaţiunile Goldberg” de George Tabori traducere de Alexandru Al. Șahighian, regie Mihai Măniuţiu)  și „Seceta roșie” (după „Cartea foametei” de Larisa Turea, scenariul și regia aparținându-i lui Petru Hadârcă)

Prospăt întors de la Chișinău, spectacolul „Goldberg Show-Facerea lumii și alte întâmplări” va participa la „Întâlnirile internaționale de la Cluj” organizate de Teatrul Național Cluj-Napoca, în perioada 5-8 octombrie.

Teatrul Național Iași va fi prezent și în acest an la renumitul Festival de Teatru de la București, desfășurat între 20 și 30 octombrie, cu spectacolul „Măcelăria lui Iov” de Fausto Paravidino,  în regia lui Radu Afrim. În noiembrie, „Povestea păsării fără cuib”, spectacolul tinerei actrițe Ada Lupu, va urca pe scena Festivalului de teatru „Pledez pentru tine(ri)”, eveniment organizat de Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț.

Biletele pentru spectacolele lunii septembrie sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel.0232 255999), pe www.eventim.ro și în magazinele partenere ale acestei platforme.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 4