Nu treziti un arhitect care doarme! Vericeanu s-a apucat de avizat parcari in toate parcurile centrale ale Iasului

0
93

Dimensiunea profesională a arhitectului şef al Iaşului, Tudor Vericeanu, se restrânge la a construi din cretă o căsuţă pe asfalt, şi dacă se poate chiar pe pietonalul Ştefan cel Mare. Acest novice şi neavenit arhitect şef, post ocupat printr-un concurs nevaforabil de împrejurări pentru această urbe, prin prisma gradului de rudenie pe care acesta îl are cu regretatul arhitect Nicolae Vericeanu, de numele căruia se leagă multe dintre clădirile Iaşului, a oferit încă o mostră de incompetenţă într-una dintre ultimele şedinţe de Consiliu Local din acest an. Proiectul de hotărâre ce viza atribuirea în folosinţă gratuită către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a terenului în suprafaţă de 2260 mp situat în strada Colonel Langa, intersecţie cu strada Crisan, a capacitat interesul dar si opiniile pro si contra ale consilierilor. Pentru edificarea incompetentei arhitectului sef, sotul deputatei Cristina Nechita, redăm mai jos stenograma sedintei, in timpul intervenţiei avute de Vericeanu după ce a fost trezit din somn de primarul Gheorghe Nichita.
Domnul consilier Danga Marius Sorin
Trebuie sa avem foarte clar un angajament la ce se intampla cu strada Arhitect G.M. Cantacuzino, strada Crisan cum e trecuta ea in proiect, pentru ca aceasta strada chiar daca in comisii s-a minimalizat importanta ei este legatura pentru cei care coboara din Copou si ajung in Podu Ros in conditiile in care bulevardul Stefan cel Mare a fost inchis. Este foarte, foarte utilizata in acest sens. Ni s-a spus ca va fi o curte a Mitropoliei, o chestie foarte frumoasa in care nu vei putea sa circuli prin curtea omului, evident ca nu poti. Avem nevoie de o varianta si apoi trebuie sa realizam ca daca nu vom duce la bun sfarsit din diverse motive proiectul de parcare de sub parcul Teatrului, aceasta zona ar fi fost o alternativa excelenta pentru amenajarea unei parcari publice pentru toti cei care au nevoie sa ajunga la Mitropolie sau in zona centrului. Cedand acest teren si probabil nu il putem ceda pe un an, doi sau nu stiu cat scrie in proiect, probabil pe durata existentei cladirilor ce vor fi edificate acolo, renuntam si la aceasta alternativa. Zic ca merita aici o dezbatere dincolo de a nu, fara a tine cont neaparat ca discutam despre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, putea fi orice alta institutie care l-ar fi cerut si as fi avut acelasi punct de vedere.
Domnul consilier Cristian Catalin – presedinte de sedinta
Multumesc domnule Danga. Dau cuvantul domnului viceprimar pentru cateva lamuri.
Domnul viceprimar Chirica Mihai
Cu siguranta intrebarile sunt oportune daca tinem cont de contextul general. Proiectul de hotarare nu se refera la alocarea strazi, strada fiind inventariata in domeniul public fiind si o cale de legatura rutiera nu poate fi cedata nici macar ca si folosinta si se refera la terenul care coboara, ca sa spun asa, spre strada Sfantul Andrei. In propunerea arhitectului Ciolacu care se ocupa de elaborarea PUZ-ului si aveti deja planse cu propunerea asa cum am promis la comisiile reunite, se vede foarte clar aceasta strada este lasata in circulatia rutiera si in dezbaterea PUZ-ului care va interveni la un moment dat in Consiliu Local vom tine cont de aceasta observatie. Referitor la parcaj discutand de suprafata de 2260 mp care ne apartine in momentul de fata, abordarea ei intr-un parcaj subteran nu este cea mai buna solutie in momentul de fata, construirea unui parcaj suprateran in fata Mitropoliei de asemenea, motiv pentru care proiectul despre care am discutat si anul trecut si vom mai discuta cu siguranta este in momentul de fata o solutie.
Domnul primar Nichita Gheorghe
Domnul Vericeanu, un punct de vedere va rog!
Domnul arhitect sef Vericeanu Tudor (se ridică buimac de pe scaun si se apuca de vorbit fara subiect)
Din punctul meu de vedere PUZ-ul acesta a fost discutat acum un an si ceva (!?). Din punct de vedere al parcarilor, ele pot fi la Teatrul National in subteran, in parc la Guliver, tot in subteran. Exista in planul urbanistic general mai multe variante. Ce s-a discutat la Mitropolie …
Domnul primar Nichita Gheorghe
Eu ma refer aici sa ne explici discutiile pe care le-ai avut pentru aprobarea PUG-ului, pentru ca in PUG avem in vedere cum merge pe cornisa zonei Mitropolie ca sa facem descarcarea din trafic. Asta e important daca afecteaza sau nu traficul pe aceasta cornisa.
Domnul arhitect sef Vericeanu Tudor
Nu, traficul este pe partea de jos, deci nu trece pe Cantacuzino, trece pe partea de jos si face legatura cu strada Palat prin fata Mitropoliei, de fapt acolo este fata Mitropoliei.
Domnul primar Nichita Gheorghe
In schimb lucrarea asta cat se executa la Mitropolie se inchide strada Crisan si nu mai putem circula pe Crisan?
Domnul arhitect sef Vericeanu Tudor
Nu, nu.
Domnul primar Nichita Gheorghe
Da, deci noi nu facem altceva decat sa dam Mitropoliei un teren pentru ca exista la Mitropolie un studiu de fezabilitate facut de arhitecti pentru extinderea curtii Mitropoliei inclusiv in partea de jos astfel incat sa puna Mitropolia foarte bine in evidenta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here