Strategia locală pentru energie termică, actualizată peste doua zile. Zeci de milioane de euro, investite de Veolia in termoficarea ieseana

0
49

La sfarsitul acestei saptamani, plenul Consiliului Local va adopta Strategia Locala de termoficare, in forma actualizata. Modificările din acest document vizează trei proiecte ale Veolia Energie Iaşi şi două ale Primăriei. Inainte de toate, documentul promoveaza, ca strategie centrala, intentia furnizorului de energie termică a Iasului- Veolia Energie Iasi, privind extinderea reţelei de distribuţie către Bucium şi Copou. Veolia a mai prins în strategia de energie termică a Iaşului încă un proiect: refacerea a 50 de km de reţea secundară şi 25 km de reţea primară. Licitaţia a fost deja organizată de către Primărie şi câştigată de o asociere condusă de Conest, iar valoarea contractului este de 67,6 milioane de lei. Lucrarile vizeaza înlocuirea reţelelor de termoficare din Şoseaua Naţională, Bd. Mangeron, Alexandru cel Bun, Tătăraşi, zona industrială, Podu Roş, Cantemir, Bularga şi Păcurari. Un alt proiect Veolia are în vedere refacerea izolaţiei magistralei CET Holboca-CET Tudor, in timp ce proiectele Primariei se refera la reabilitarea termică a 40 de blocuri şi a Spitalului Clinic de Recuperare.

Cele mai vechi universitati din tara, racordate la Veolia

Veolia Energie Iaşi şi Primăria au realizat deja studiile de fezabilitate pentru proiectul de extindere a sistemului centralizat de termoficare în două zone noi: Bucium şi Copou. Proiectul Copoul Verde se referă la extinderea termoficării centralizate în acest cartier, de la clădirile Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa până la Corpul A al Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Proiectul va duce la prelungirea Magistralei 2 de termoficare şi racordarea clădirilor mari din acea zonă direct la conductă, cu module termice individuale.

Zeci de milioane de euro pentru extindertea termoficarii in Bucium

Proiectul „Bucium” presupune extinderea termoficarii in acest cartier de la intersectia Bulevardului Socola cu Bulevardul Poitiers si Strada Trei Fantani si pana la Blocurile ANL si la Institutul de Psihiatrie „Socola” prin prelungirea Magistralei 4 de termoficare si conectarea cladirilor mari tot direct la conducta magistrala, cu modul termic individual. Banii pentru extinderea sistemului centralizat de termoficare vor fi asiguraţi din programul „Termoficare – Căldură şi Confort” derulat de Guvern prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), iar documentaţia este finalizată. Investiţia este estimată la 22,3 milioane de lei cu TVA, ce va fi acoperită, în procent de 70%, de MDRAPFE şi 30% de către Primăria Iaşi. Suma acoperită de Primărie va fi rambursată de Veolia Energie Iaşi ca redevenţă suplimentară în cadrul contractului de concesiune.

Ultimii clienti ai Veolia

Veolia Energie Iasi are deja o listă cu 49 de clienţi potenţiali: spitale, universităţi, hoteluri, pensiuni şi restaurante, blocuri de locuinţe, sedii administrative. Consumul estimat al acestora este de 24.700 gigacalorii pe an, adică echivalentul a 5.000 de apartamente de dimensiune medie. „Există deja acorduri de racordare de la clienţi ce reprezintă echivalentul a 2.250 apartamente: Spitalul CFR, Spitalul Militar, Biblioteca Centrală Universitară, Şcoala Sanitară Postliceală, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa de Cultură a Studenţilor, Centrul de Transfuzie Sanguină, Universitatea Tehnică, Institutul de Psihiatrie Socola, Direcţia de Sănătate Publică pentru cele 11 blocuri ANL de pe Şoseaua Bucium, Hotelurile Bellaria şi Pleiada, clădirea de birouri Exonia, Restaurant Casa Lux şi trei blocuri de locuinţe“, au precizat reprezentanţii Veolia Energie Iasi.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

58 − = 55