Baraje in calea substantelor toxice deversate de Fortus. Mii de absorbante si echipaje umane fac scut in calea poluarii

0
72

Personalul de intervenţie de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad  acţionează în continuare pentru limitarea si stoparea poluării cu uleiuri şi hidrocarburi a râului Nicolina, sursa poluării fiind transformatoarele de la Punctul TRAFO a S.C. Fortus S.A Iaşi.

Din ultimele date, sursa poluatoare a fost sistată de către S.C. FORTUS S.A prin izolarea punctelor de scurgere cu materiale absorbante (turbă, material textil, nisip, argilă).

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a suplimentat forţele şi mijloacele de intervenţie cu personal, dar şi cu materiale absorbante (material granular, rulouri, lavete, baraje absorbante) de la celelalte Sisteme de Gospodărire a Apelor (Botoşani, Vaslui şi Galaţi).  În cursul zilei de astăzi vor fi prezente şi două echipaje de la A.B.A. Siret, dotate cu materiale şi mijloace de intervenţie, care vor acţiona în aval pod Nicolina.Bahlui poluare (1)-1000

S-au stabilit 4 puncte principale de intervenţie, care să fie întărite suplimentar faţă de ziua precedentă:

  1. Râu Nicolina, amonte de confluenţa cu râul Bahlui;
  2. Râu Bahlui, la pod Holboca;
  3. Râu Jijia, la pod Chipereşti;
  4. Râu Jijia, la pod Moreni, amonte de confluenţa cu râul Prut.

Totodată, pe întreg sectorul se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne şi rulouri absorbante pentru colectarea poluantului şi pentru capturarea ulterioară a materialelor administrate pe suprafaţa apei. Există zone de staţionare a peliculei. Între cele patru puncte principale de intervenţie, a fost continuată  şi acțiunea de împrăștiere a 850 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

Până la această oră s-a intervenit cu  8000 de pad-absorbante, 12 role absorbante, 1100 bucăţi de covor absorbant, 120 perne absorbante, dar şi cu alte materiale folosite pentru stoparea poluărilor accidentale.

Din cauza antrenării plutitorilor  sunt necesare  refaceri periodice a barajelor limitatoare.

La intervale de 12 ore sunt prelevate probe pentru analize de laborator, pe toate cursurile de apă afectate (Nicolina, Bahlui și Jijia), inclusiv în zona de frontiera a râului Prut, la confluența cu Jijia, și la 2 km aval de aceasta. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

În funcție de evoluția evenimentelor,  vom reveni cu informații suplimentare.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 − = 38