Sute de mii de ieșeni discriminați de culoarea politica a primarilor, de catre ciocoii din PNL. Iasul, pe locul 27 la alocari bugetare

0
64

Liderul de grup al consilierilor județeni PSD din Consiliul Județean Iași, Cristian Stanciu, sancționează lipsa de responsabilitate a guvernului PNL în modul în care tratează ieșenii. Reacția survine ca urmare alocării a peste 876 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în Legea Bugetului de Stat pe 2020, unor unități sau subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Am constatat, din nou, că guvernul PNL are ochi doar pentru o parte a ieșenilor. Recenta alocare financiară din Fondul de rezervă al Guvernului a produs stupoare în rândul primarilor social-democrați. Comunitățile lor au fost vitregite de liberalii aflați, acum, vremelnic, la putere. Nu este posibil să existe comune din județ conduse de primari PSD pentru care să nu se aloce nici măcar un leu iar comunitățile in fruntea cărora se afla primari PNL sa primească sume si de câteva zeci de ori mai mari. Cel mai nociv este că o corelare a sumelor distribuite cu rezultatele alegerilor parlamentare din comunitățile respective ne arata ca, cel mai probabil sumele au fost creionate în biroul lui Costel Alexe actualul Președinte al Consiliului Județean, care în loc să trateze în mod egal ieșenii creează un precedent periculos alocând banii în mod deosebit către comunele cu primari PNL“ a declarat Cristian Stanciu

Acesta mai subliniază și faptul că, de la momentul preluării guvernării, din noiembrie 2019 și până acum, liberalii fac dovada unor alocări discreționare, fapt ce nu s-a petrecut in timpul guvernării PSD atunci când a existat un echilibru al alocărilor financiare.

Din păcate ceea ce se întâmpla acum nu este aleatoriu. Si alocarea financiară de la guvern, din septembrie, înainte de alegerile locale ne-a arătat același lucru: un afront adus comunităților ieșene cu primari PSD. Astfel, toate aceste localități au primit fiecare suma de 250.000 lei, iar comunele liberale cel puțin de două ori mari mult. De exemplu, comuna Ciortești, condusă de un primar PNL a primit 975.000 lei, mai mult chiar decât municipiul Pașcani, a doua comunitate ca număr de locuitori din județ. Daca o sa corelam aceasta situație cu perioada alegerilor locale lucrurile devin limpezi. De asemenea cei 10 primari PSD care au trecut la PNL chiar înaintea alegerilor locale, cântărind greu in rezultatul final, au fost recompensați copios de actuala guvernare PNL prin proiecte si sume alocate preferențial, pregătirea minuțioasă a acestei operațiuni fiind realizata la nivel local de către PNL. Mă gândesc cu groază la ce va urma la Consiliul Județean cu fondurile care vor fi dirijate către ieșeni“ a mai punctat Cristian Stanciu.

Alocari discretionare

Guvernul PNL a aprobat alocarea a peste 876 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în Legea Bugetului de Stat pe 2020, unor unități sau subdiviziuni administrativ-teritoriale pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului pentru luna noiembrie 2020.

Această ultimă rectificare bugetară a guvernului PNL din acest an a generat motive de profundă nemulțumire din partea primarilor și parlamentarilor social-democraților ieșeni.

PSD Iași trage un semnal de alarmă asupra alocărilor discreționare de fonduri și menționează faptul că se poate crea un precedent periculos.

”Am constatat cu mâhnire că guvernul liberal face diferențe între ieșeni. Împreună cu primarii și parlamentarii social-democrați vom merge luni în audiență la prefect. Nu e posibil ca o comună precum Ion Neculce să nu primească nici măcar un leu. Sau Erbiceniul și Focuri să aibă alocate sume nesemnificative, 17.000 sau 10.000 lei, în timp ce comunele liberale au primit sume de ordinul sutelor de mii de lei. Vă dau doar câteva exemple: Lețcani (571.000 lei), Mironeasa (711.000 lei), Coarnele Caprei (848.000 lei). Din păcate, banii au fost alocați doar politic. Două orașe cu populații asemănătoare, dar cu apartență politică diferită au primit tratament distinct din partea guvernului PNL. Orașul Podu Iloaiei, cu primar PNL, a primit 410.000 lei, iar orașul Tg. Frumos, cu primar PSD,  a primit de aproape 10 ori mai puțin (47.000 lei). Aceasta este echitatea pe care o promitea PNL înainte de alegerile locale și de alegerile parlamentare. După ce au votat, ieșenii, se pare, că nu mai reprezintă mai nimic pentru liberali. Lansăm un semnal de alarmă care îi vizează pe Marian Grigoraș, prefectul Iașului și pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean. Sper că alocările financiare pe care le va face CJ pentru anul următor să nu semene cu ceea ce a făcut acum, în prag de sărbători, guvernul PNL. Toți ieșenii trebuie să beneficieze de fonduri de la bugetul central și județean” a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Iașul pus pe locul 27 de Guvernul PNL

Ultima Hotărâre de Guvern prin care s-au alocat fonduri către autorităție locale plasează Iașul în ultima treime a județelor, din punct de vedere al banilor alocați pentru fiecare locuitor. Prin HG 1.100/17 decembrie 2020 au fost alocate și sume în vederea asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020, sume cu destinație precisă pentru sistemul de asistență socială.

Ca sumă, județul nostru este pe locul 17, deși, de departe Iașul este cel mai important județ al țării, cu o populație care se apropie de un milion de locuitori. Iașul a primit 20,4 milioane lei, în condițiile în care județul Bihor a primit mai mult decât dublu, aproape 45 milioane lei. Încă o dată, demagogia penelistă este dusă la cel mai înalt rang. Deși liderii PNL Iași trâmbițează peste tot că vor aduce bani în județ, adevărul este că după ce s-au văzut cu sacii în căruță nu le mai pasă de nimic. Au aruncat o mulțime de promisiuni în campaniile electorale din acest an, dar cred că oamenii au înțeles deja că promisiunile liberale nu fac nici doi bani. Mai grav este că, dacă luăm în calcul populația fiecărui județ, alocarea pe locuitor plasează Iașul abia pe locul 27 la nivel național, cu o sumă de 21,3 lei/locuitor. Asta este grija liderilor PNL pentru comunitățile din județul nostru, locul 1 ca populație, locul 27 ca alocare financiară”, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Cele mai mari sume pe fiecare locuitor au fost alocate de liberali pentru județele Giurgiu – 116 lei/locuitor, Teleorman – 97 lei/locuitor, Harghita – 90 lei/locuitor, Sălaj – 88 lei/locuitor, Caraș Severin – 86 lei/locuitor, Mehedinți – 86 lei/locuitor, Covasna – 82 lei/locuitor, Bihor – 72 lei/locuitor, Ilfov – 70 lei/locuitor, Satu Mare – 67 lei/locuitor.

Ceea ce face ca alocarea financiară să fie și mai revoltătoare este însă modul în care banii au fost distribuiți în interiorul județului. Astfel, comunitățile locale care au ales la conducere un primar PSD au primit sume infime, total insuficiente sau, pur și simplu, nu au primit fonduri .

Mă uit pe anexele acestei Hotărâri de Guvern și nu îmi vine să cred cât de evident este. Nimeni nu a mai făcut o astfel de distribuire de fonduri pe criterii strict politice. Guvernanții ar trebui să înțeleagă că și în comunele conduse de primari PSD trăiesc români. Și ei au nevoie de servicii publice, de acces la sistemul de sănătate, au drumuri care necesită reparații, au investiții pentru care au nevoie de fonduri. Liberalii nu au înțeles nimic din mesajul transmis de români la alegerile din 6 decembrie. Avem, la Iași, sute de mii de oameni care trăiesc în comune conduse de primari PSD. Ce le pot spune liberalii acestor oameni acum, în prag de sărbători? De ce sunt ignorați de Guvern? Ei nu au dreptul la un trai normal? Să nu uităm că și în decembrie anul trecut aceeași liberali au alocat fonduri doar către unele comunități locale, conduse de în principal de primari PNL. Nu este normal ca o astfel de politică să fie continuată”, a precizat Popa.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here