Tarif modificat pentru biletele de 120 de minute pentru o zonă

0
55

Biletele cu una și două călătorii vor costa 2,5 lei, respectiv 5 lei și sunt valabile 120 de minute de la momentul compostării. Noua modificare se aplică biletelor pentru o zonă și va intra în vigoare de la 1
septembrie 2018
Tariful pentru biletele de călătorie pentru o zonă se modifică, începând din 1 septembrie
2018, potrivit HCL 231/30.05.2018. Astfel, titlurile de călătorie cu una și două călătorii vor avea
prețul de 2,5 lei, respectiv 5 lei (în loc de 2 și 4 lei). De precizat este că biletele sunt valabile 120 de
minute de la momentul compostării ori cel al achiziționării, în cazul celor procurate online, prin
intermediul aplicației 24pay.
Reamintim faptul că, în data de 1 iulie 2018, potrivit actului normativ invocat anterior, a intrat în vigoare noul sistem tarifar, care include introducerea abonamentului unic (80 de lei/lună/zona 1; 110 lei/lună/două zone), a biletului pentru două zone (în valoare de 3,5 lei și cu valabilitate de 120 de minute) și a setului de 20 de bilete (în valoare de 40 de lei). Modificarea prețului biletelor pentru zona 1, însă, a fost amânată pentru 1 septembrie 2018, potrivit acelorași norme adoptate de către Consiliul Local al Municipiului Iași, în 30 mai 2018. Biletele pentru elevi și studenți vor avea tariful redus cu 50%, ca și până acum. Biletele cu una și două călătorii achiziționate înainte de 1 septembrie 2018 vor putea fi folosite până pe 30 septembrie 2018, dată după care acestea vor ieși complet din uz. 

Noul sistem de tarifare are scopul de a atrage un număr cât mai mare de călători frecvenți cu mijloacele de transport în comun, în sensul în care aceștia să se obișnuiască să își procure în mod regulat abonament unic. Considerăm că, datorită modului în care a fost conceput sistemul tarifar, călătoriile ajung să coste, în realitate, mai puțin decât înainte. Așadar, utilizatorii transportului public pot călători mai mult cu mai puțini bani“,  a precizat Cristi Stoica, directorul CTP Iasi.
În acest fel, călătorii nu mai sunt nevoiți să composteze câte un bilet în fiecare mijloc de transport în care urcă, ci pot utiliza acel titlu de călătorie și pe alte trasee, întrucât acesta este valabil 120 de minute de la momentul validării. Principala condiție, călătorii să nu depășească intervalul dat. Până acum, prețul de 2 lei al biletului era calculat pentru fiecare călătorie în parte. Dacă o persoană dorea să facă două, trei transbordări, plătea 4 lei, respectiv 6 lei. Astfel, pot fi observate cu ușurință avantajele noului tip de bilet, care poate fi folosit, într-o zonă, 120 de minute, cu doar 2,5 lei.
În ceea ce privește abonamentul unic, și acesta oferă numeroase avantaje. De exemplu, un abonament în valoare de 80 de lei, pentru zona 1, poate fi folosit fără limită, pe toate traseele. Înainte de 1 iulie 2017, un abonament pe doar două linii avea un tarif de 87 de lei. Mai multe detalii despre noul sistem tarifar se găsesc pe site-ul CTP Iași, la secțiunea ”Tarife” – http://www.sctpiasi.ro/tarife/noul-sistem-tarifar.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

60 + = 65