Tiberiu Urdăreanu, plasat în arest la domiciliu. Gheorghe Nichita, în arest preventiv

0
67

Edilul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar omul de afaceri, Tiberiu Urdăreanu, a fost plasat în arest la domiciliu, după ce judecătorii Tribunalului București au admis solicitările procurorilor DNA în dosarul în care cei doi sunt acuzați de luare, respectiv dare de mită. Decizia instanței nu este definitivă, însă executorie.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer magistraților să îl aresteze preventiv pe primarul Iașiului Gheorghe Nichita, însă pentru Tiberiu Urdăreanu cer arest la domiciliu. Surse judiciare spun că Tiberiu Urdăreanu a recunoscut, în fața procurorilor, faptele de care este acuzat.

Totodată, oamenii legii au dispus măsura controlului judiciar față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

“Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție”, arată DNA.

De asemenea, procurorii anticorupție l-au pus sub control judiciar și pe Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, acuzat de dare de mită.

Potrivit ordonanțelor întocmite, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Gheorghe Nichita, Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Tiberiu Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).

De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Concret, până în prezent, Gheorghe Nichita a primit următoarele foloase materiale constând în:

– o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit,

– beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015,

– plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Gheorghe Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici,

– beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Gheorghe Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here