Tiberiu Urdăreanu și Gheorghe Nichita află astăzi dacă vor fi arestați preventiv în dosarul de mită

0
56

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au reținut, pe 29 octombrie, pe Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, și Gheorghe Nichita, primarul Iașiului, într-un dosar de dare și luare de mită.
Totodată, oamenii legii au dispus măsura controlului judiciar față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
“Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție”, arată DNA.
De asemenea, procurorii anticorupție l-au pus sub control judiciar și pe Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, acuzat de dare de mită.
Potrivit ordonanțelor întocmite, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Gheorghe Nichita, Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Tiberiu Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).
De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, până în prezent, Gheorghe Nichita a primit următoarele foloase materiale constând în:
– o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit,
– beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015,
– plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Gheorghe Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici,
– beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Gheorghe Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC.
Inculpaților Gheorghe Nichita, Tiberiu Urdăreanu, Mihail Tănăsescu și Iulius Gabriel Mardarasevici li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.
La data de 30 octombrie 2015, Gheorghe Nichita și Tiberiu Urdăreanu urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Contrar surselor, Cristina Nucuta, sefa Serviciului Informatizare din cadrul Primariei, si Catalina Lucaci, managerul proiectului „Sistemul de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, au infirmat faptul ca procurorii DNA le-au audiat in cazul „Gigi 10%”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 34