“Timofte, doua capatani” – doctor de VIP-uri si manager de cocina! Plangere la DNA impotriva managerului celei mai mari cloace sanitare din Moldova

0
104

Manager de spital din Iasi operează în intervalul orar în care trebui să administreze unitatea sanitară! De ce a ajuns în pragul falimentului Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, una dintre unitatile medicale zguduite de cele mai multe cazuri de coruptie? Blocul Operator principal al Spitalului Sfântul Spiridon colcăie de bacterii nosocomiale multirezistente la antibiotice. Ultima renovare a Blocului Operator s-a făcut în anul 2000, cu gresie și faianță, imposibil de dezinfectat eficient.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte în Comisia de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a declarat la Iasi ca a depus o sesizare la DNA pe numele managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, dr Daniel Vasile Timofte.
Am venit să dau un semnal de alarmă de la Iaşi către toţi managerii din ţară care încalcă legea, care sunt şi medici şi manageri în acelaşi timp de lucru. Este o interdicţie clară în Legea 95, medicii manageri nu pot opera în spitalele de stat decât după programul de lucru. Domnul manager Daniel Timofte a încălcat legea cu bună ştiinţă, în mod repetat, operând în timpul programului deşi ar fi trebuit să se ocupe de bunul mers al spitalului”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon, Daniel Timofte și-a dorit mult să ajungă în această poziție, mulți ani înainte de a fi numit manager a fost Director Medical. După plecarea fostului manager Bârliba, Daniel Timofte și-a văzut visul cu ochii și a ajuns șef peste cel mai mare spital din Moldova.
Doar că, după ce a ajuns manager, doctorul Daniel Timofte a ajuns să fie de negăsit pentru cei care îl căutau cu treburi administrative ce țin de bunul mers al spitalului. Au început să apară datorii care au fost ignorate de ministrul-turist Rafila și directoarea din Ministerul Sănătății, Georgeta Bumbac, cu încălcarea legii.
Totuși, ce face domnul Timofte în timpul programului de lucru ca manager, de luni până vineri, între orele 8-16, se intreaba retoric deputatul Ungureanu, si tot acesta da si raspunsul.
În cea mai mare parte a zilelor operează, încălcând Legea 95 art 178, alin 6, care interzice unui manager să opereze, dacă este medic, în timpul programului de lucru pe care îl are dedicat în contract pentru buna administrare a Spitalului Sfântul Spiridon. De ce este menținut în funcție domnul Timofte chiar dacă a încălcat legea? A operat în timpul programului de lucru ca manager omeni influenți din Iași și nu numai? Vom afla, după ce procurorii DNA, vor cerceta faptele pe care le-am sesizat ieri în privința domnului Timofte, care este vinovat, din punctul meu de vedere de abuz în serviciu, în formă continuată. În timp ce Rafila se plimbă să dea lecții de sănătate publică în Elveția pentru țări din Africa, în sistemul sanitar românesc domină haosul, mizerie și corupția! — la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași”, a conchis Emanuel Ungureanu.
Reamintim faptul ca sub managementul lui Timofte, s-au inegistrat demisii in lant, fiind descoperite sectoare nevralgice pentru buna functionare a unitatii medicale. cum ar fi Serviciul de Achizitii. Echipa de audit de la Ministerul Sănătăţii a confirmat la finele anului trecut mai multe fapte relatate la momentul respectiv de către avertizorii din spital: există probleme cu continuitatea şi cu existenţa stocurilor de medicamente, iar activitatea angajaţilor de la serviciul de achiziţii publice a lăsat de dorit atât în privinţa procedurilor interne, cât şi în capacitatea de a gestiona proceduri ample de achiziţii.
Corpul de control s-a aplecat, cum era de asteptat, şi asupra managementului unităţii medicale, spunând că activitatea în achiziţii publice trebuia să fie mai bine urmărită de către managerul „Sf. Spiridon”, chirurgul Dan Timofte, şi a precizat că multe dintre neregulile descoperite sunt cauzate de un slab management, drept pentru care Consiliul de Administraţie ar trebuie să solicite desfacerea contractului de muncă al lui Timofte.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here