Tragedie in teren! Sportul iesean nu mai primeste niciun leu de la bugetul local. Chirica indeamna sportivii sa ceara bani de la centru

0
70

Intr-o epistola lipsita de sens, intitulata „Nu Primăria, ci Parlamentul trebuie să rezolve problema finanțării sportului!”, primarul Iasului, Mihai Chirica, sustine faptul ca atributul finantarii sportului iesean nu mai apartine administratiei pe care o conduce si indeamna cluburile sa ceara fonduri din surse centrale.

Redam, mai jos, comunicatul integral:

În urma apariției în spațiul public a unor interpretări eronate, generate fie de necunoașterea legislației în vigoare, fie de anumite interese particulare oculte, în ceea ce privește problema finanțării activității cluburilor sportive de către autoritățile publice, conducerea Primăriei dorește să o facă o serie de precizări strict necesare pentru corecta informare atât a celor direct afectați, cât și a opiniei publice, în general.

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 38 / 2017, adoptată pe 18 mai 2017, au fost aduse o serie de modificări Legii nr. 69 / 2000 a Educației Fizice și Sportului. Printre altele, la recomandarea Consiliului Concurenței, la articolul 9 al OUG menționate s-a prevăzut în mod explicit ca finanțarea structurilor sportive să respecte legislația națională și comunitară din domeniul ajutorului de stat. Anume, în conformitate cu prevederile articolului 107 (1) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, o măsură de finanțare / de sprijin reprezintă ajutor de stat dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii: este acordată de stat sau prin intermediul resurselor de stat; favorizează anumite întreprinderi; denaturează sau amenință să denatureze concurența; afectează schimburile comerciale cu alte state membre. În context, Consiliul Concurenței a avertizat că nu poate fi exclusă posibila incidență cu prevederile din domeniul ajutorului de stat în cazul acelor structuri sportive care pot fi încadrate ca întreprinderi, înțelese, potrivit legislației și jurisprudenței comunitare, drept orice entități care desfășoară o activitate economică (furnizare de bunuri sau servicii) pe o piață concurențială, indiferent de statutul lor juridic, de acționariat (public sau privat) sau modul de finanțare.

Date fiind neclaritățile incluse în OUG nr. 38 / 2017 în forma adoptată, pe 8 ianuarie 2018 președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG nr. 38 / 2017. Referitor la „dispozițiile referitoare la alocarea unor sume din bugetele locale  pentru desfășurarea anumitor activități sportive”, Administrația Prezidențială consideră că „aceste dispoziții ar trebui incluse în capitole distincte, cu reglementări specifice, care să vizeze finanțarea acestor activități sportive. Totodată, aceste reglementări referitoare la posibilitatea autorităților publice locale de a aloca sume din bugetele proprii către structuri sportive ar trebui corelate cu dispozițiile referitoare la organizarea și funcționarea administrației publice locale, în special cu cele care prevăd autonomia financiară a acestora exercitată pe baza și în limitele prevăzute de Legea administrației publice locale 215 / 2001”.

În concluzie, sistarea temporară a alocării de fonduri pentru susținerea structurilor sportive, prin intermediul Fundației Sportului Ieșean, ține nu de o decizie a conducerii municipalității, ci este urmarea unui blocaj legislativ creat de Guvern și a cărui rezolvare stă în prezent exclusiv în sarcina Parlamentului. Acesta este motivul pentru care nu doar Primăria, ci și Consiliul Județean Iași, precum și alte autorități ale administrației publice locale din România au decis ca, până la clarificarea problemelor legislative, să stopeze finanțarea activităților sportive.

În context, conducerea Primăriei Municipiului Iași face apel la asociațiile, cluburile și federațiile sportive ca, prin mijloacele proprii, să determine experții guvernamentali și parlamentarii să finalizeze cu celeritate Legea care va înlocui OUG nr. 38 / 2017 astfel încât finanțarea activității sportive să devină clară, transparentă, coerentă și în acord cu legislația românească și europeană.

Primăria Municipiului Iași a fost și va rămâne principalul susținător al activităților sportive din județul Iași, argumentul cel mai elocvent fiind faptul că în 2017 municipalitatea a alocat nu mai puțin de 11,4 milioane de lei către structura care gestionează direct finanțarea structurilor sportive ieșene – Fundația Sportului Ieşean -, suma constituind un record istoric în susținerea acestui domeniu. Primăria Municipiului Iași va relua alocarea de fonduri către Fundația Sportului Ieșean imediat ce cadrul legal va fi clarificat de Parlament, sume în acest scop fiind prevăzute în bugetului Municipiului Iași pe 2018.

În același timp, Primăria Municipiului Iași va continua și va extinde susținerea sportului de masă, în special a activităților sportive pentru copii și tineri, sume importante din bugetul local fiind prevăzute pentru crearea și modernizarea terenurilor și sălilor de sport ale unităților școlare din municipiu, precum și pentru dotarea și modernizarea bazelor sportive administrate. Astfel, asigurarea condiţiilor pentru practicarea activităţilor sportive este prioritară pentru municipalitate, acest lucru reflectându-se în alocarea în acest an a a fondurilor pentru începerea unui program în valoare de 6,17 milioane de lei de modernizare a 17 terenuri de sport în incinta unităţilor şcolare. Proiectele, studiile şi taxele necesare construirii noii Săli Polivalente vor fi finanţate cu suma de 600 de mii de lei, proiectul fiind în prezent în etapa de finalizare a Planului Urbanistic Zonal, urmând să fie predat Companiei Naționale de Investiții. Nu în cele din urmă trebuie amintit că actuala Sală Polivalentă a cunoscut noi modernizări, prin achiziţia unui sistem de pardoseală flotantă şi montarea unei noi tabele de marcaj, la un cost de 480 de mii de lei, fonduri alocate de Primăria Municipiului Iași, în condițiile în care proprietarul sălii – Ministerul Tineretului și Sportului – nu a alocat în acest scop niciun leu!

„Nu doresc să intru în controversă cu anumiți conducători de cluburi sportive ori cu alte persoane mai mult sau mai puțin avizate din lumea sportului, dar descopăr cu tristețe că dragostea pentru sport a unora apare doar atunci când sunt bani, mai ales publici. În rest, aceștia devin extrem de critici față de oricine, uitând însă să-și manifeste și simțul autocritic. Pentru mine, sportul reprezintă totuși mai mult decât bani; înseamnă educație, altruism și conștiința lucrului bine făcut. Până la sfârșitul mandatului voi rămâne consecvent celor asumate în 2016: orice activitate sportivă trebuie să fie acoperită de lege, să urmărească un scop pe termen lung si să fie susținută de parteneriate bazate pe principii clare, nu pe oportunism, a declarat primarul Chirica

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here