Trei orfani isi vor cauta dreptatea la CEDO. Judecatorul de caz si-a dovedit ignoranta si a plecat in concediu de crestere a copilului

0
82
S-au împlinit deja patru ani de când rudele Silviei Penteleiciuc, contabila primăriei comunei Izvoarele din Suceava, decedată în accident rutier în timp ce se îndrepta înspre Târgu Mureș pentru un control de specialitate al copilului născut cu o problemă estetică, așteaptă ca instanța să se pronunțe în cazul procesului prin care acestea solicită despăgubirile la care au dreptul, potrivit legislației în vigoare. În tot acest timp, trei minori, orfani de ambii părinți și aflați sub atenta și buna îngrijire a rudelor, urmează tratamente recuperatorii, absolut necesare pentru o viață sănătoasă și firească într-o societate profund marcată de prejudecăți. Îi despart aproape 100 de km (minorul Cesa Florin, victima supraviețuitoare, în vârstă de un an la momentul producerii cumplitului accident, se află în grija bunicii de pe tată, în timp ce cele două fiice- Iuliana și Lavinia- au fost luate în grijă de mătușa defunctei Silvia Penteleiciuc), însă sunt în continuare uniți, familia încercând, prin eforturi continue și susținute, să suplinească dorul de părinți. Justiția bate pasul pe loc, motivul pentru care nu există încă o decizie definitivă în această speță fiind faptul că judecătorul de caz se află în concediu de creștere a copilului, iar hotărârea a rămas în pronunțare. Starea de pasivitate pare greu de înțeles în condițiile în care asupra judecătorului, CSM a dispus sancționarea disciplinară pentru întârzierea redactării hotărârii. Ba mai mult, judecătorul și-a luat angajamentul că va redacta hotărârea, însă nu a făcut acest lucru, chiar dacă a trecut aproape un an de atunci.
„Devine inadmisibilă situația în care ne aflăm în această etapă a procesului. Judecătorul, deși știa situația grea prin care familia trebuie să treacă de atâta vreme, a lăsat în pronunțare o hotărâre care ar fi încheiat un proces epuizant mai ales din punct de vedere psihic pentru copii, în primul rând, dar și pentru adulți, rude ale defunctei Penteleiciuc Silvia. CSM a admis că este o situație în care se impune sancționarea judecătorului, ceea ce înseamnă o confirmare a faptului că acesta a omis să își îndeplinească atribuțiile în mod corespunzător și în corelație cu toate circumstanțele pe care le incumbă etapa în care se află procesul. Suntem deciși să ne adresăm inclus Curții Europene a Drepturilor Omului pentru că e clar că s-a încălcat un drept. Nu poți să lași în așteptare trei minori și așa umbriți de o copilărie normală pentru că soarta a decis ca ambii părinți să îi părăsească prematur.”, a declarat Gianina Vera Poroșnicu, avocatul reclamanților din proces.
 Pe scurt, speța face referire la accidentul din 4 iulie 2014, din comuna Lunca, județul Mureș, atunci când, șoferul autoturismului în care se afla victima Silvia Penteleiciuc a intrat pe contrasens și s-a izbit frontal de un tir. Șoferul, cumnatul Silviei Penteleiciuc, a decedat și el, singurul supraviețuitor al tragicului accident fiind băiatul victimei Silvia Penteleiciuc, în vârstă de aproape un an. Cei trei se deplasau înspre Târgu Mureș, acolo unde băiatul trebuia să efectueze un control medical periodic. În aceste condiții, trei copii, un baiat și două fete, au rămas orfani de ambii părinți. Destinul a lovit această familie din plin, din câte se pare, având în vedere faptul că defuncta Penteleiciuc și-a pierdut ambii soți. Familia este extrem de unită, încercând să suplinească lipsa mamei și a tatălui, și face eforturi financiare majore pentru a le oferi celor trei minoori un trai decent, liniștit, fără lipsuri.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here