UAIC a castigat o finantare de peste un milion de euro pentru a implementa 14 noi proiecte de cercetare

0
56

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a caștigat o finantare de peste 5,6 milioane de lei la competițiile „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” și „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)” 2021, organizate de Ministerul Educației prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Astfel, UAIC va implementa 14 proiecte de cercetare care au câștigat finanțare la cele două competiții.
Competiția „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, pentru crearea sau consolidarea propriei echipe de cercetare şi a unui program de cercetare independent. La această competiție, UAIC a câștigat 11 proiecte:
Nanostructuri de tip perovskit dublu pentru dispozitive de conversie a energiei solare;
Aplicații de mediu ale precursorilor amorfi ai mineralelor în depoluarea apelor;
Evaluarea climatului urban: condiție de bază a dezvoltării rezilienței locale la schimbările climatice în regiunea de dezvoltare Nord-Est a României;
Evaluarea susceptibilității mediilor de apă dulce la poluarea cu deșeuri din plastic;
Semnificația ecologică și evolutivă a polimorfismului cromatic la specii de reptile cu caracteristici biologice contrastante;
Noi structuri peptidice cu potențiale aplicații în terapia țintită și diagnosticul timpuriu în cancer;
O abordare cauzală sistematică a selecţiei naturale şi consecinţele ei filosofice;
Povești lichide: adaptare și rescriere în teatrul contemporan;
Romanul memoriei în postcomunism: subgenuri, generații, rețele transnaționale;
Orientale lumen. O cercetare metafizicoteologică asupra unui curent recesiv al filosofiei medievale;
Halieutica Scythiae Minoris. Pescuitul și industria peștelui la gurile Dunării în perioadele romană și romano-bizantină.
Competiția „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)” are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în științe, care doresc să își dezvolte o carieră profesională independentă de cercetare în instituții de cercetare din România, în vederea stimulării excelenței științifice în cercetarea românească. La această competiție, UAIC a câștigat 3 proiecte:
Efecte dimensionale și de scală în ceramicele pe bază de bariu;
Mobilitatea purtătorilor de sarcină utilizând tehnica Photo-CELIV în celule solare organice bazate pe noi amestecuri ternare;
Influența poluării asupra tehnologiilor fabricării celulelor solare.
La competițiile „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” și „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)” 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut o finanțare totală de 5.694.934 de lei.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =