VIDEO. Ultimul han al Iasului a fost demolat. Detalii despre dispariția Hanului Trei Sarmale și vinovații pentru această barbarie

0
72

Noaptea trecută, unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Iași, dar și din toată zona Moldovei, restaurantul „Trei Sarmale”, a fost demolat. Această barbarie nu are acoperire în acte. Primăria Iași, condusă de paravanul mafiei imobiliare, Mihai Chirica, susținea în această dimineață, prin bugetarii săi corupți, că nu știe nimic despre demolare. La baza acestei distrugeri iremediabile pentru Iași, nu există nicio autorizație de demolare.

Hanul Trei Sarmale, clădire simbol a Iașului, atestată cu documente încă din anii 1675-1680, a fost demolat noaptea trecută de escavatoarele unui dezvoltator imobiliar obscur. Acest atentat la ultima brumă de patrimoniu secular al Iașului nu are acoperire in acte.
În august 2018, Consiliul Local (CL) a aprobat un plan urbanistic zonal pentru „reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale și construire hotel”. În toate documentațiile de urbanism emise de Primărie cu privirela Hanul Trei Sarmale, nu figura demolarea clădirii, lucru confirmat si de membrii Comisiei de Urbanism din Consiliul Local.
Hanul Trei Sarmale a fost demolat ABUZIV fără să existe Autorizație de Demolare. Cei responsabili de această ilegalitate trebuie să răspundă!Hanul este unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iașului. În august 2018, am aprobat in Consiliul Local (CL) un plan urbanistic zonal pentru „reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale și construire hotel”. Nicăieri în proiectul de PUZ nu figura demolarea clădirii”, a declarat consilierul Razvan Timoftciuc, membru in comisia mentionata..
Proiectul de PUZ aprobat în august 2018 a fost propus de firma Fio Grup Company SRL, deținută de Marian Panainte, dar proprietatea era, de mai mult timp, la vânzare.

Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiționale moldovenești, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafața construită desfășurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafață de 1031 mp sunt prevăzute 16 camere și 3 apartamente, amenajate în același stil tradițional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna și un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienții hotelului și pentru mese festive”, se arăta în oferta de vânzare publicată de Integra Business, firmă controlată de către fostul ministru Relu Fenechiu.
În același timp, planul urbanistic prevede și construirea unei clădiri cu o suprafață desfășurată de peste 4.600 mp, cu funcțiuni multiple: spații comerciale, spații de cazare în regim de hotel și/sau locuințe. „Proiectul de hotel este prevăzut cu 96 de camere și 5 apartamente”, se mai precizează în prezentare.
În anul 2017, Hanul Trei Sarmale a fost cumpărat, cu 2,9 milioane de lei, de firma Fio Grup Company SRL. Societatea îi aparţine lui Marian Panainte, un dezvoltator imobiliar oclosit prin Iasi. Acesta mai detine si firma de construcţii şi demolări Paticom.

Hanul Trei Sarmale a fost atestat dinainte de 1700, iar de-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari.
Între documentele găsite la Biserica Armenească din Iași de către istoricul Nicolae Iorga, se află un act de judecată din perioada anilor 1675-1680 prin care doi negustori armeni ajunși în fața preotului-paroh dezbăteau tocmai arendășia hanului „Trei Sarmale”. În decursul timpului, hanul a trecut în posesia mai multor proprietari, iar din secolul al XVIII-lea el s-a aflat în stăpânirea Mănăstirii Socola.
Hanul este vestit prin faptul că a fost frecventat de-a lungul timpului de personalități ale epocii. Pragul hanului a fost trecut deseori de: Vasile Alecsandri, care amintește într-o scenă din „Sânziana și Pepelea” de la hotel, la Trei Sarmale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Octav Băncilă, care a imortalizat într-un tablou chipul hangiței Safta Dimitriu-Luca și a expus aici la 1 mai 1920 tabloul Muncitor frângând spada, motiv pentru care poliția a închis localul.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

95 − 91 =