Se suspenda transportul public la Iasi! Exceptie fac cadrele medicale pentru care vor fi puse la dispozitie curse speciale

0
61

In urma cu putin timp, primarul Mihai Chirica am decis sa convoace în regim de urgență astăzi, 24 martie, începând cu ora 14.00, Grupul de Lucru din cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași în vederea analizării măsurii de interzicere a utilizării transportului public de călători pe toate traseele din Municipiul Iași și zona exterioară acestuia, aflat în administrarea SC Compania de Transport Public Iași SA, cu excepția cadrelor medicale și nemedicale din cadrul spitalelor, dispensarelor, cabinetelor medicale și al întregii infrastructuri medicale, precum și a tuturor angajaților farmaciilor din Municipiul Iași.

Asistenții sociali și asistenții personali ai persoanelor cu handicap;

Factorii poștali care livrează corespondența, pensiile și alte colete persoanelor care nu pot părăsi domiciliul;

Pacienții cronici care se deplasează către cabinete medicale în vederea consultațiilor și tratamentului. Aceștia vor prezenta o adeverință privind locul unde se deplasează, ziua și ora programării, cu valabilitate pe toată perioada stării de urgență;

Toate persoanele implicate în procesul de monitorizare și ajutor al celor aflați în autoizolare sau al persoanelor cu vârsta peste 65 de ani;

Voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași.

Începând cu data de miercuri, 25 martie, accesul în mijloacele de transport public de călători se va face doar pe baza legitimației de serviciu sau a unei adeverințe eliberate de angajatorii enumerați mai sus, care să ateste calitatea de angajat.

Tot excepție constituie toți angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Poliției Locale Iași, care vor utiliza aceeași modalitate de identificare.

Pentru toate societățile comerciale de pe raza Municipiului Iași care își continuă activitatea se vor organiza la cerere curse speciale dedicate acestora pe bază de contract încheiat cu SC Compania de Transport Public Iași SA, pe bază de tichet de călătorie și /sau abonament.

Toate persoanele enumerate mai sus care vor utiliza transportul public sunt obligate, pentru a avea acces în mijlocul de transport, să poarte mănuși de protecție de unică folosință și mască de protecție pentru căile respiratorii. În toate situațiile menționate, mijloacele de transport în comun nu pot fi utilizate decât în limita locurilor pe scaune.

Întrucât, pe raza Municipiului Iași există o rețea uniform distribuită de magazine alimentare, supermarketuri și hypermarketuri, precum și de farmacii, există riscul din ce în ce mai vizibil de depășire a capacităților spitalicești necesare în vederea tratării persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 (care provoacă maladia COVID-19).Un număr tot mai mare de cadre medicale sunt expuse infectării cu acest virus, riscând să nu mai existe capacitatea de a asigura cu specialiști sistemul medical ieșean. Întrucât mijloacele de transport public reprezintă o zonă cu risc major de contaminare cu SARS-CoV-2, se impune o astfel de masura”, a motivate masura, primarul Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 − = 50