Ultimul lot de 11 autobuze noi a ajuns în depoul Companiei de Transport Public Iași

0
65

Compania de Transport Public Iași anunță că toate cele 88 de autobuze noi marca ISUZU, de ultimă generație, au fost recepționate. Autovehiculele sunt echipate cu sisteme de supraveghere video, numărare a călătorilor, e-ticketing, panouri video și aer condiționat.

Prețul celor 88 de autobuze s-a ridicat la 15 milioane de euro și a fost achitat printr-un credit obținut de către Primăria Municipiului Iași, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Compania de Transport Public Iași pregătește pașii necesari pentru introducerea cardurilor contactless, care vor fi încărcate cu credit pentru utilizarea mijloacelor de transport în comun. Deocamdată, parcurgem etapele esențiale obținerii finanțării pentru dezvoltarea întregului sistemul inteligent de e-ticketing”, au precizat reprezentanții regiei de transport.

Autobuzele furnizate de societatea Anadolu Isuzu sunt echipate cu motor Euro 6 clasa C, cea mai performantă tehnologie ecologică existentă la nivel european în ceea ce privește autovehiculele clasice.

Fiecare autobuz oferă condiţiile maxime de climatizare, atât pe timp de vară, cât şi de iarnă. Mijloacele de transport asigură condiţii optime de acces pentru persoanele cu dizabilităţi și sunt echipate şi cu un sistem de supraveghere video în interior şi exterior. Ca noutate pentru Iaşi, noile autobuze sunt echipate cu un sistem de numărare a pasagerilor. Astfel, vor putea fi cunoscute cu exactitate fluxurile de călători care utilizează acest mijloc de transport în comun.

Cele 100 de autobuze nou cumpărate (4 Isuzu Citiport în 2016, 8 Eurobus Diamond în 2016 și 88 Isuzu Citiport în 2017 și 2018) vor primi numere de parc de la 1918 la 2018 pentru a marca împlinirea unui secol de la Marea Unire.

Recent, Compania de Transport Public Iași a primit și cele patru tramvaie pe care regia le-a cumpărat de la operatorul de transport public din Mülheim an der Ruhr, Germania. Acestea sunt de tipul M6D simplu articulate, iar capacitatea acestora este de 37 locuri pe scaune si 130 în picioare. Prețul plătit pentru fiecare tramvai de acest tip a fost de 25.000 de euro.

Transportul vagoanelor s-a făcut exclusiv pe cale rutieră, modalitate care implică numeroase proceduri ce trebuie îndeplinite, și din punct de vedere al siguranței traficului în țările tranzitate în drumul către România. Menționăm că este vorba despre transport agabaritic. În plus, trebuie să precizăm și faptul că preluarea vagoanelor din Germania este făcută în continuare cu dificultate, deoarece condițiile meteo impun lucrătorilor nemți anumite restricții de lucru. Astfel, în această perioadă rece, în care umiditatea atmosferică este ridicată în zonele din care am cumpărat vehiculele, manevrarea utilajelor este posibilă doar în anumite zile, în care vremea permite acest lucru.”, au explicat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Marius GAVRILESCU

 

 

 

Cele patru tramvaie vor fi supuse verificărilor tehnice necesare, iar când acestea vor îndeplini toate condițiile pentru a circula în siguranță, vor fi scoase la stradă.

 

În total, în toamna anului trecut, Compania de Transport Public a cumpărat 11 tramvaie din Germania (patru din Mülheim an der Ruhr și șapte din Essen), pentru care a plătit aproximativ 308.000 de euro. Celelalte șapte vagoane sunt de tipul M8C – dublu articulate, iar capacitatea acestora este de 54 locuri pe scaune şi 94 în picioare. Primul dintre ele, care a sosit deja la Iași, se află încă în procedură de verificare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 80 = 83