Un centru-pilot de lectură și științe aduce resurse educaționale de calitate la grădinița din Lungani

0
102

Asociația OvidiuRo lansează Povești sub Lupă, un proiect susținut de Raiffeisen Bank, prin care 50 de centre de lectură și științe vor fi create în tot atâtea grădinițe din comunități rurale sărace, acolo unde resursele educaționale lipsesc sau sunt foarte limitate. Lungani este una din primele 10 comunități în care au fost deja create, în această primăvară, centre-pilot la grădiniță, alături de alte nouă comunități defavorizate din județele Alba, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Maramureș, Prahova, Sibiu și Vaslui. Alte 40 de centre vor ajunge în grădinițe, la nivel național, începând cu luna septembrie 2018.

În cadrul proiectului, toți cei peste 1.000 de copii de vârstă preșcolară beneficiari vor primi și câte o carte pe lună pentru acasă, timp de 3 luni. Povești sub Lupă își propune, de asemenea, să formeze o rețea de profesori de învățământ preșcolar care să participe la formările OvidiuRo și să împărtășească experiențe, practici și resurse educaționale centrate pe dezvoltarea vocabularului, literație și stimularea lecturii în grădinițe.

Fiecare kit educațional Povești sub Lupă conține: un raft pentru cărți, ușor accesibil pentru copii, un covor pentru sesiunile de citit împreună, un set de minim 20 de cărți ilustrate (ficțiune și non-ficțiune) și numeroase resurse care încurajează dezvoltarea abilităților motrice, a curiozității și a abilităților de investigare (de la magneți sau lupe, la seturi de forme geometrice, puzzle-uri, măsuță pentru apă și nisip etc.).

Odată cu proiectul, OvidiuRo anunță și lansarea unei comunități profesionale on-line – insuladenisip.ro, ce se adresează exclusiv profesorilor din învățământul preșcolar, în special celor care lucrează cu copii din zone defavorizate. Insula de Nisip este o platformă-resursă în care se împărtășesc practici și resurse educaționale ce încurajează metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea competențelor de comunicare. O scurtă animație despre ce înseamnă insuladenisip.ro puteți urmări AICI.

Povești sub Lupă propune o soluție la o problemă stringentă în grădinițele sărace: lipsa resurselor educaționale potrivite vârstei, a cărților ilustrate pentru copii, nevoia de profesori formați în tehnici de învățare centrate pe copil și pe dezvoltarea literației sau de cărți de calitate care să ajungă în casele celor mai săraci copii – toate sunt intervenții necesar să se întâmple concomitent, pentru a putea genera cu adevărat o schimbare. Iar cu suportul Raiffeisen Bank, cărora le mulțumim pentru susținerea pe termen lung, sperăm ca proiectul pilot de anul acesta să fie doar începutul unui proiect sustenabil și de impact, care va aduce copiii săraci mai aproape de cărți și implicit de succesul la școală și în viață.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

Accesul la educație preșcolară rămâne o provocare pentru mii de copii din comunități defavorizate, care nu au o frecvență foarte bună sau nu sunt nici măcar înscriși la grădiniță. Ceea ce ne străduim să facem, alături de partenerii noștri de la OvidiuRo, este să creăm, prin proiectul Povești sub Lupă, o infrastructură educațională interactivă, care să aducă împreună resurse adecvate pentru particularitățile de vârstă ale copiilor și profesori pregătiți în tehnici de predare axate pe copil și dezvoltarea literației. Sperăm ca prin acest proiect să dăm o șansă celor peste 1.000 de copii la care ajunge anul acesta proiectul, să înceapă să iubească cititul, poveștile, și mai departe să fie perseverenți în dorința de se instrui și de a-și contrui un viitor mai bun prin educație”, adaugă Corina Vasile, Director Comunicare și Relații Publice, Raiffeisen Bank.

Selecția celor 50 de grupe beneficiare este făcută pe baza gradului de implicare și deschidere a profesorilor către tehnici de învățare moderne centrate pe copii și pe dezvoltarea literației, dar și a gradului de sărăcie a comunității, a nevoii de resurse educaționale în grădiniță și a numărului mare de copii preșcolari care frecventează grădinița.

 Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de CALITATE și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil în Grădiniță a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016. 

Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaționale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse și să ajute comunitățile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniță pentru ca niciun copil de vârstă preșcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spațiu”.

În 2017, prin dezvoltarea de Centre pentru Educație de Calitate și Literație  în zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinit grădinițele din mediul rural să le ofere copiilor acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților de ficțiune și non-ficțiune. Anul trecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din învățământul preșcolar, focusul sesiunilor de formare fiind metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea literației.

OvidiuRo își propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literație în grădinițele rurale și să distribuie minim 15.000 de cărți pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunități rurale din țară.

 

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here