Un deputat de Iasi, printre primii politicieni români care au ajuns in iadul ucrainian de la Kiev, Bucha și Irpin

0
68

Deputatul USR de Iasi, Filip Havarneanu, alaturi de deputatul Diana Stoica si europarlamentarul Vlad Gheorghe, sunt primii politicieni români care au ajuns la Kiev de la începutul războiului. Ei s-au deplasat în capitala Ucrainei, în perioada 7-9 aprilie 2022, ca parte a unei delegații oficiale formată din parlamentari și europarlamentari din 11 țări din Uniunea Europeană.
Unul din obiectivele vizitei la Kiev a fost semnarea memorandumul de susținere “Declaration of Unity for European Ukraine”. Prin semnarea declarației se urmărește asigurarea sprijinului material pentru ca Ucraina să facă față agresiunii federației Ruse, reconstrucția orașelor distruse, aplicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, acordarea de ajutor umanitar și judecarea tuturor crimelor de război comise de la începutul războiului.
Am știut dintotdeauna că nu mă voi putea opri doar la acțiunile mele de voluntariat. Am simțit că este momentul să ne reprezentăm țara în Ucraina, motiv pentru care, împreună cu colegii mei, europarlamentarul Vlad Gheorghe și doamna deputat USR de București, Diana Stoica, am pornit pe lungul drum spre cea mai periculoasă capitală din lume la această oră. Am trecut la un alt nivel, am discutat cu oficialii ucraineni în mai multe întâlniri despre cum putem oferi ce au nevoie. Este momentul să arătăm susținere politică și să dăm un semnal împotriva războiului, prin calitatea de reprezentanți ai țării noastre. Vom colabora mai strâns, vom ajuta instituțional Ucraina și vom responsabiliza pe mai departe toate forțele. În postările mele viitoare, vă voi arăta dimensiunea răului făcut în Bucha, Irpin și vom face poate cel mai important demers: voi ține adevărul din Ucraina la vedere, voi înfățișa realitatea așa îngrozitoare cum am văzut-o acolo”, a declarat deputatul iesean.

Filip Havârneanu, Diana Stoica și Vlad Gheorghe au avut mai multe întâlniri cu oficialii ucraineni, printre care și cu Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme – Parlamentul Ucrainean – discuțiile concentrându-se asupra modalităților prin Uniunea Europeană și statele membre pot oferi mai mult ajutor Ucrainei.
Parlamentarii români au mers și la Bucha și Irpin, în orașele distruse de armata rusă, putând vedea direct, la fața locului urmările atacurilor indiscriminate ale rușilor asupra populației civile.
Fiecare dintre noi a împărtășit înainte de acestă plecare experiența voluntariatului pentru refugiați, dar ne dorim ca instituțiile romane pe care le reprezentăm și cele ucrainene să colaboreze eficient, în timp util. Acolo este totul contra cronometru. USR este un partid cu inițiativă, iar noi am vrut să subliniem din nou faptul că suntem prezenți acolo unde este nevoie. Acest război trebuie să înceteze, vinovații trebuie să plătească, iar cei care încă mai cred că ucrainenii sunt eliberați, trebuie să afle din relatările noaste că totul este o minciună. Ucrainenii sunt torturati“, a conchis Filip Havarneanu.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 4