Mafia autorizărilor din Poliţia locală, in vizorul DNA. Zece blocuri ilegale acoperite de coruptii din Politia Locala

0
103

În capul listei se află directorul adjunct Georgel Grumeza , urmat de şefa Serviciului Control Urbanism Mihaela Tulică şi Adrian Hriţcu, secretar Serviciul Control Urbanism sau Spanu Andrei Valentin, politist local. Pe listă mai apare şi Mihaela Orhian, de la Oficiul de Cadastru, dar şi unii dintre speculantii imobiliari din Iasi.
Noua anchetă DNA privind mafia imobiliară din Iaşi zguduie Poliţia locală la vârf. Trei şefi sunt cercetaţi de procurori pentru că ar fi permis construirea presupus nelegală a mai multor imobile. În total, ar fi vorba de peste 150 de apartamente. Unele chiar fără autorizaţie.
Principalele acuze ţin de modul în care angajaţii Poliţiei ar fi atestat în fals faptul că imobilele ar fi respectat autorizaţiile emise de Primărie: reţeta a fost aceeaşi ca în alte cazuri – pe autorizaţie scria un anumit număr de niveluri, iar pe actul de atestare, emis la finalizarea construcţiei, apăreau niveluri în plus, iar poliţiştii ar fi girat astfel ilegalităţile.
Mai mult, procurorii DNA spun că nici nu aveau atribuţii pentru a emite certificatele finale, dar actele emise de Poliţie au avut efecte: apartamentele au fost intabulate şi vândute de beneficiar. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2015 – 2017.
În dosar sunt cercetaţi şi beneficiarii din acte ai blocurilor. La unele recepţii ale imobilelor a participat Dragoş Dumitroaie (soţul uneia dintre beneficiare, interlop cunoscut sub numele de Doru Plugaru), dar el nu are vreo calitate în dosarul DNA.
În prezenta cauză penală se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iaşi, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obţinerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari”, a precizat DNA ieri, într-un comunicat. Niciunul dintre suspecţi nu a vrut să dea declaraţii la DNA, la momentul la care procurorii au adus la cunoştinţa acestora acuzaţiile.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 29 iulie 2015, suspecta Orhian Mihaela-Anda, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, urmare a cererii depuse de una dintre persoanele fizice cercetate în prezenta cauză, ar fi emis în mod nelegal o încheiere prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.783 mp) în condițiile în care autorizația de construire prevedea o construcție cu regim de înălțime P+1 sau P+2.
De menționat este faptul că, o parte din documentația care a stat la baza formulării cererii la O.C.P.I. Iași conținea informații false despre care suspecta avea cunoștință.
Ulterior, construcția respectivă a fost înscrisă în cartea funciară și dezmembrată în 47 de apartamente care au fost valorificate într-un timp relativ scurt.
Într-un context asemănător, în perioada 18.07.2016 – 28.12.2017, cei patru suspecți, angajați ai Poliției Locale Iași, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele celei de-a doua persoane fizice cercetate în cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării construcției, deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași).
Ulterior, aceste certificate care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.
Protejarea demersurilor infracționale ale investitorului imobiliar ar fi continuat și după demararea construcției imobilelor și ar fi constat în faptul că, deși suspecții Hrițcu Adrian și Spînu Andrei-Valentin ar fi constatat grave încălcări ale prevederilor autorizațiilor de construire, nu ar fi înaintat niciodată procesele-verbale la compartimentul care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului și de urbanism în cadrul UAT Municipiul Iași, pentru aplicarea amenzilor contravenționale (cuprinse între 1.000 și 10.000 lei).
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here