Un dizident cubanez la Palatul Roznovanu. Omul care a incercat inlaturarea lui Castro, la Iasi

0
57

Dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid a tinut la Iasi prelegerea cu tema „Educația memoriei. Prizonieratul politic în Cuba comunistă”. Aceasta a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, iar moderator a fost Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Pedro J. Fuentes-Cid și-a făcut studiile, în științe sociale și politice și drept, la Paris, Havana și Miami, este avocat și locuiește în Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara și Fidel Castro și a avut o încercare eșuată de a înlătura regimul politic instaurat de Fidel Castro în Cuba, fiind capturat și condamnat la mai mulți ani de închisoare. În SUA a înființat Asociația „Politico Presidio Cubano”. Este considerat unul dintre specialiștii și cunoscătorii cei mai buni ai regimului politic cubanez.

Prima dată am fost arestat la vârsta de 16 ani, în timpul guvernării generalului Fulgencio Batista. Nu am fost condamnat, dar, împreună cu alți partizani, am complotat chiar şi în Statele Unite ale Americi împotriva lui Batista. După câteva luni în Statele Unite m-am întors în Cuba. Aveam 18 ani şi eram deja locotenent în armata de gherilă. A urmat o perioadă în care m-am antrenat într-o tabără din Republica Dominicană. La aproape 23 de ani, am fost arestat din nou, dar de data aceasta de oamenii lui Fidel Castro, ajuns între timp preşedinte. Am fost reţinut și condamnat la 30 de ani de închisoare. După 16 ani de temniță am fost eliberat. În decembrie 1978 am plecat în Statele Unite. Am devenit avocat şi am continuat să lupt, cu alte arme, pentru Cuba. Consider că istoria Cubei ne poate învăța cum greșelile făcute de alte popoare pot să ne afecteze viața. Unul dintre idealurile vieții mele este lupta pentru libertate, chiar și cu prețul vieții”, a susținut Pedro J. Fuentes-Cid.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here