Un exemplu de calcul salarial dupa “Revolutia Fiscala”.Ce impact va avea asupra IMM-urilor transferul contributiilor sociale la angajati PLUS

0
90

Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Dan Muresan apreciaza ca trasferul contributiilor sociale de la angajator la angajat va bulversa organizarea interna a firmelor, in vreme ce decidentii din zona executiva vor urmari implementarea masurii ca pe un experiment cu final necunoscut. Cu toate acestea, angajatii nu se vor alege cu veniturile diminuate (cu posibile execeptii – salariati din IT si cei cu grad de handicap). In plus, se vor crea premisele ca salariatii sa gestioneze in viitor o cota mai mare din venitul brut pentru a o directiona catre fonduri de pensii si sanatate private cu adevarat performante, subliniaza reprezentantul IMM-urilor.

 VENITUL NET NU SCADE

 Dan Muresan a explicat ca salariile nete nu se vor reduce ci vor creste daca angajatorii vor suporta acelasi cost salarial. Exceptie vor face salariile IT-istilor care beneficiau de scutirea de impozit pe venit si ale persoanelor cu grad de handicap, care vor trebui majorate pentru a ramane la acelasi nivel (vezi TABELUL atasat).

Intr-adevar, nu exista obligatia de crestere a salariului brut, dar pe o piata a muncii in care resursa umana este dificil de gasit ar fi normal ca angajatorii sa fie foarte atenti sa nu reduca bugetul alocat salariilor iar in cazul IT si a salariatilor cu grad de handicap sa mareasca acel brut”, a declarat Dan Muresan, care este si director al MDM Financial Group, grup de firme specializat in audit financiar, contabilitate si consultanta de salarizare.

Dan Muresan a spus ca sectorul IT a fost beneficiarul unei facilitati “impotriva naturii”, data fiind scutirea unora dintre salariati de plata impozitului pe venit, facilitate oferita de firma dar suportata de stat.

In noile conditii, prin aceasta trecere a contributiilor de la angajator la angajat si avand in vedere reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, scutirea nu mai este de 16 la suta, in cazul IT-istilor, ci de 10 la suta, deci acest salariat va beneficia de o scutire mai mica, ceea ce inseamna ca salariul lui net va fi mai mic cu 7,05 procente”, a explicat Dan Muresan.

EFECTE NEGATIVE

 Vicepresedintele CNIPMMR a apreciat ca transferul contributiilor de la angajator la angajat va bulversa organizarea interna a firmelor prin:

– Obligarea angajatorului la o negociere cu angajatul pentru stabilirea de noi conditii de salarizare;

– Incheierea unor acte aditionale la Contractul Individual de Munca pentru fiecare salariat cu scopul modificarii salariului brut;

– Modificari ale softurilor de salarizare;

– Modificari ale bugetelor de venituri si cheltuieli in cazul unor firme (mai ales multinationale si IT)

– Obligarea fiecarei firme sa organizeze sesiuni de informari si clarificari pentru ca salariatii sa inteleaga esenta schimbarilor legislative;

UN CASTIG PENTRU SALARIATI

 Vicepresedintele CNIPMMR crede ca acum salariatii vor fi mai atenti la venitul brut pe care il va oferi angajatorul pentru a putea contribui in mod optim si cu beneficii maxime la sistemul de pensii precum si la cel de sanatate.

Acum, angajatul va contribui la pensie cu 25 la suta si cu 10 la suta la sanatate. Va fi mult mai atent la ce se intampla cu acesti bani, va dori sa stie cum sunt administrati. Cred ca suma desinata sanatatii se va defalca urmand ca o parte sa fie directionata catre sistemul social de sanatate al statului si o alta parte catre sistemul privat, conform optiunii salariatului”, anticipeaza Dan Muresan.

UN EXPERIMENT CU FINAL NECUNOSCUT

 Dan Muresan a apreciat ca o decizie “revolutionara” precum trecerea contributiilor in sarcina angajatilor ar fi trebuit sa aiba la baza parcurgerea unui circuit de clarificari oferite de catre decidenti, cu răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Care va fi efectul imediat, pe termen mediu si lung pentru bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale de pensii, bugetul de asigurari de sanatate, somaj, pentru bugetele locale etc?
  2. Cum si de unde se acopera diferentele majore pentru a nu destabiliza bugetele respective (exemplu: bugetele primariilor)?
  3. Ce implicatii va avea masura pentru firme din momentul implementarii pe termen mediu/lung?
  4. Cum vor fi afectati salariatii pe termen scurt/mediu si lung?
  5. Care sunt categoriile sociale si profesionale afectate negativ de o astfel de masura? Cum se poate anula un astfel de efect pentru a nu crea mase de nemultumiti?
  6. Care sunt efectele la nivelul societatii romanesti (politic, economic, social)?
  7. Care sunt efectele psihologice asupra mediului de afaceri, mediului salarial (stimuleaza responsabilizarea si reducerea “salarizarii la negru si gri”?) si a mediului bugetar?
  8. Poate avea un efect negativ asupra investitorilor o astfel de masura? Care este valoarea impactului pentru economia romaneasca?
  9. Corelata/cumulata cu celelalte masuri fiscale (majorarea taxarii la venituri pentru firmele cu venituri de pina la un 1 milion de euro si taxarea relaxata la PFA) oare nu se va distorsiona efectul acesteia si nu cumva vom asista la “migrari” artificiale de la salariati la PFA sau de la salariat catre SRL pentru asa-zise optimizari fiscale ?

Dan Muresan se intreaba si cui serveste pozitia critica a BNR fata de noile masuri si apreciaza ca Presedintia si clasa politica au responsabilitatea pe viitor sa convina un plan de masuri economice unitare care sa fie implementate indiferent de partidul care se afla la guvernare.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here