Un jurnalist al Patriarhiei, reporter special la Londra

0
82

Un ziarist iesean care si-a pus condeiul ani de-a randul in slujba Bisericii, scriind cativa ani buni pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei iar mai apoi, direct pentru Patriarhie, la Ziarul Lumina, scrie acum pentru diaspora din Londra. Primul articol al gazetarului Bogdan Crontz, dupa plecarea sa din tara, nu a fost despre polul habotniciei sau despre Elodii disparute si Romanii renascute ci, culmea, despre Romania unui englez. O poveste simpla si reala, regasita oarecum intr-o balanta nefireasca a lucrurilor, in care un ziarist plecat din tara sa, sa scape de povara lucrurilor comune romanilor, scrie primul articol despre un englez hotarat sa se mute in Romania. Un drum invers, surprins cu umor de cel plecat din slujba celui mai Prea Fericit roman, in zona gri a exilului.
Un material la care m-am distrat copios, stand de vorba cu David, un londonez get-beget, plin de farmec si de humor fin, care abia asteapta sa iasa la pensie si sa se stabileasca in Romania. Din pacate, si asta e marele meu regret, greu de adaptat in limba romana, subtilitatea multora dintre expresiile pur englezesti (la fel cum e si in sens invers). Dar ma specializez pe zi ce trece. Deci va invit sa-l cunoasteti pe David, englezul care ne stie si cu bune, si cu rele, dar tot vrea sa ne fie vecin”, spune Bogdan.
Va puteţi imagina tensiunea. Simţeam că voia să mă verifice, să ştie pe mâna cui dă fata, să vadă ce o fi şi de capul englezului ăsta? Deci era deja o chestie între ţări. Acolo, singuri pe câmp, cu furcile în mână, eu mă simţeam ca şi cum aş reprezenta Anglia în finala Campionatului Mondial de făcut căpiţe. Si eram decis să dau totul!”… Materialul integral, in Gazeta de Romania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here