Un liberal ii acuza pe pesedisti ca sunt afoni la finantari. „PSD cântă fals aria finanțărilor pentru noile sedii ale Filarmonicii și Operei ieșene”

0
54

Secretarul de Stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu, Prim-vicepreședinte PNL Iași, afirmă, într-un comunicat de presă, că PSD Iași a devenit brusc interesat, prin intermediul unor întrebări adresate de parlamentari Guvernului, să afle dacă Ministerul Culturii va finanța clădirile noi pentru Operă și Filarmonică, după ce în timpul guvernării PSD nu s-a alocat nici un leu pentru vreunul din cele două obiective.

PSD a inclus în programul de guvernare proiectul noii clădiri pentru Opera din Iași. Am asistat chiar la o întrecere între Liviu Dragnea și amicul său de la ALDE, Varujan Vosganian, ambii promițând că se va realiza acest obiectiv. Preocupați de bătălia pentru demolarea Justiției, cei din PSD au uitat să aloce în anii din urmă vreun leu pentru Operă în cadrul unor demersuri concrete măcar scriptice, fiind evident că nici nu aveau vreo idee clară în privința asigurării resurselor financiare necesare. Noi, liberalii, când am ajuns în minister nu am găsit nici un rând consemnat oficial despre acest obiectiv al Iașului. El a rămas doar pe site-ul PSD din vremea când Dragnea conducea partidul“, afirmă secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.

Totodată, liberalul Brătescu amintește și schimburile de replici, mai degrabă comice, dintre Varujan Vosganian și Maricel Popa (șeful PSD Iași), care nu reușeau să se pună de acord dacă va fi clădire pentru Filarmonică sau pentru Operă.

Filarmonica se află în administrarea Consiliului Județean, instituție condusă chiar de Maricel Popa, iar la Ministerul Culturii nu știu să fi ajuns vreo solicitare oficială privind asigurarea unui nou spațiu de funcționare“, a declarat Liviu Brătescu.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii mai spune că în mai 2019, exact în campania pentru europarlamentare, ministrul PSD de atunci Daniel Breaz „descăleca“ la Iași și promitea construirea noului sediu pentru Opera din Iași.

Era doar praf în ochi, cei din PSD invocau un program masiv de investiții, doar că ulterior s-a așternut o liniște mormântală“, adaugă liberalul Brătescu.

Una dintre soluții, în opinia conducerii actuale a Ministerului Culturii, ar fi obținerea unor finanțări europene în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, dar și asigurarea unor fonduri prin programul guvernamental de investiții în domeniul culturii.

PNL va găsi soluții pentru a repara dezastrul lăsat de PSD. Însă e ridicol să întrebi guvernul PNL de ce nu face în doar câteva luni ceea ce PSD a promis și nu a făcut într-un mandat întreg. Vom finanța fără îndoială cultura ieșeană cu sumele necesare și suntem preocupați să asigurăm bani pentru finanțarea unor obiective noi, dar astăzi lucrăm pe un buget care trebuie mai întâi să achite factura dezastrului din finanțele publice lăsat de PSD. Așa că le recomand social-democraților ieșeni să renunțe la tonalitățile stridente, fiind evident pentru toată lumea că PSD cântă fals aria finanțărilor pentru noile sedii ale Filarmonicii și Operei“, a mai declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

96 − = 93