Un medic milionar in euro, castigatorul unei contract de 44 milioane lei pentru supravegherea lucrarilor la SRU

0
58

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a stabilit un nou câștigător al licitației pentru supravegherea lucrărillor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) și a semnat contractul cu asocierea de firme care, inițial, s-a clasat pe locul 2 la procedură.Contractul, cu o valoare de 44 milioane lei, a fost atribuit unei asocieri de firme condusă de Tecnic Consulting Engineering Romania. Această companie este patronată de Dan Stratan, un discret om de afaceri din Iași, dar care s-a mutat de mai mult timp în Capitală, remarcându-se pe zona de consultanță. Din asociere mai fac parte o altă firmă a familiei Stratan (RomCapital Invest) și o societate din Turcia, sustin jurnalistii de la apix.ro.
Inițial, ANDIS a stbailit câștigător al licitației o asociere condusă de firma Venturo Investment. O contestație depusă de Tecnic, clasată la procedură la locul 2, a arătat deficiențe majore în modul în care ANDIS a evaluat oferta asocierii câștigătoare. Printre altele, Tecnic invocat erori de calcul în ofertă, excluderea ofertantului de la alte licitații similare întrucât nu și-a dus la bun sfârșit obligațiilor în cadrul altor contracte sau lipsa actelor care să ateste experiența similară.
La mijlocul lunii februarie 2024, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis contestația Tecnic și a dispus anularea raportului de procedură. Pe 13 martie, ANDIS a stabilit noul câștigător al licitație (asocierea condusă de Tecnic), iar, pe 26 martie, autoritatea centrală a anunțat, pe Facebook, semnarea contractului. Licitația a fost lansată în iunie 2023.
Milionarul discret si contractele cu statul
Dan Iulian Stratan este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri ieseni. Relatiile acestuia cu Vantu, pe vremea cand conducea grupul Gelsor, si contractele cu statul l-au ajutat sa adune o avere impresinanta.
Dan Iulian Stratan este din Iasi, dar traieste mai mult la Londra, acolo unde detine mai multe proprietati.Milionarul in euro provine dintr-o familie cunoscuta in urbe. Mama sa, Elena Stratan, este medic ginecolog in Iasi, avand „Cabinetul Avicena”, una dintre cele mai vechi clinici de ginecologie private din Iasi.
Tatal, Iulian, a lucrat ani de zile ca sef al Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul de Urgenta „Sf. Spiridon”, iar acum coordoneaza farmacia care are sediul la parterul clinicii de ginecologie a sotiei. Prosperitatea fiului a atras si prosperitatea parintilor. Cei doi locuiesc intr-o vila superba, situata pe strada Lascar Catargiu, din Iasi.
Dan Stratan are si el studii medicale, absolvind Facultatea de Medicina Iasi. Cu toate acestea, el nu a calcat pe urmele parintilor, preferand sa acorde altfel de consultatii. Este unul dintre cei care ofera consultantii statului roman, prin contracte de milioane de euro.
Numele sau mai este legat si de privatizarea Petrom, din postura de reprezentant al lui Sorin Ovidiu Vintu, dar si de achizitionarea companiei Petromservice de catre offshore-ul cipriot Elbahold LTD, ca reprezentant al acestei firme in Romania.
Dupa despartirea de FNI, Stratan a trecut si pe la compania britanica de Merril Lynch. Omul de afaceri nu a iesit in evidenta in aceasta firma, in cele din urma fiind determinat sa plece. in tara, compania de suflet a lui Dan Stratan, care este si cea mai profitabila, este Romcapital Invest SA.
Infiintata de Sorin Ovidiu Vintu, aceasta firma avea sa fie preluata de Stratan in 2002, cand ieseanul a cumparat pachetul majoritar de actiuni. Romcapital Invest are doar 29 de angajati si se ocupa de managementul holdingurilor. Compania a inregistrat, numai anul trecut, un profit brut de 1 milion euro. Firma are birouri la Sofia si Kiev si birouri asociate in Serbia, Muntenegru, Republica Moldova si Macedonia.
Unul dintre cei mai importanti „pacienti” ai doctorului Stratan este Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR). in acelasi timp, Romcapital Invest a acordat consultanta si principalelor companii care au castigat la CNADNR licitatiile pentru autostrazi – Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag sau Apolodor.
Consortiul format din firmele Aktor si Vinci a castigat contractul pentru Autostrada Comarnic-Brasov, la care a renuntat ulterior, din lipsa de fonduri.
Apolodor, una dintre principalele companii de constructii specializate in demolari, a intrat si in sectorul de infrastructura ca subcontractor, unul dintre proiecte fiind Autostrada Arad-Timisoara. Una dintre firmele lui Stratan a castigat un proiect pentru punere in conservare a lucrarilor din Centrul Istoric al Capitalei, tot cu firma Apolodor. Este vorba de asocierea Ove Arup & Partners International Ltd si Tecnic Consulting Engineering Romania, ultima companie fiind controlata in proportie de 40% de fiul lui Stratan, Matei, fostul iubit al Laurei Cosoi. in actionariatul Tecnic Consulting Engineering Romania mai apar doua firme, una dintre ele fiind chiar a lui Dan Stratan. Mai mult, sediul este intr-una dintre vilele de pe proprietatea din Bulevardul Dacia.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1