Un milionar ieşean contestă Top Forbes. Dezvaluiri din spatele unor afaceri de succes

0
117

Gabriel Surdu, patronul grupului de firme Terramold, este sceptic în privinţa rigurozităţii cu care revistele economice întocmesc topurile oamenilor de afaceri, fiind de părere că documentarea acestora se bazează, în principal, pe informaţii culese din presă sau, dacă cel vizat ocupă o funcţie publică, primează datele cuprinse în declaraţia de avere. „Mai mult, nu au ţinut niciodată seama de faptul dacă ai sau nu datorii. Ultima oară când am figurat în Top Forbes, cu o avere estimată la 13 milioane de euro, nu aveam datorii. În momentul în care nu ai datorii la stat, nu ai datorii pe nicio societate şi nici la bănci, atunci este ideal şi averea ta se poate pronunţa corect într-un top”, este de părere omul de afaceri ieşean.

Pentru orice om de business, relaţia cu băncile are un rol esenţial în bunul mers al afacerii. În aceste zile, când actualitatea financiară este dominată de mult discutata lege a dării în plată, oamenii de afaceri români au un motiv în plus de a-şi reanaliza raporturile cu instituţiile bancare. „În momentul în care am făcut un calcul pentru a vedea cam câţi bani am dat dobânzi pentru un credit pe care îl luasem, de mai multe milioane de euro, am preferat să vând şi să scap de acest credit. Este o himeră să crezi că ai vreo protecţie de undeva în momentul în care ai o relaţie cu banca. Nu, până nu m-am judecat, până nu am obţinut drepturile pe care în mod corect şi legal ar trebui să le ai când faci un credit, nu am reuşit să ies la liman”, declară Gabriel Surdu. “Legea asta a dării în plată, în orice formă se va aproba, va fi un pas înainte în relaţia client-bancă pentru că la noi a fost o facere de bine pentru leasing-uri care îţi luau şi maşina şi banii pe care îi aveai de dat. El îţi ia suma completă pentru maşina pe care ai contractat-o în leasing, prin instanţă sau executare silită, dar maşina nu ţi-o lasă. Practic, plăteşti şi maşina, şi îţi iau şi bunul pe care îl vinde cu cât vrea el şi nu ai niciun control asupra lui. Contractele sunt făcute de aşa natură, încât tu nu ai niciun control şi nu poţi fi tu primul care să licitezi vânzarea”, explică omul de afaceri ieşean.

Jumătate de milion de euro, plătit anual la fisc de Terramold

Patronul Terramold subliniază faptul că politica foarte lejeră de creditare practicată de către bănci, mai ales împrumuturile acordate doar pe baza buletinului, a stat la baza declanşării crizei financiare. “În momentul în care se dau credite fără să fie acoperite şi fără să ai responsabilitatea creditului acordat, creditele neperformante vor fi plătite tot de oamenii corecţi, cei care plătesc taxele la stat, stau cuminţi, lucrează şi plătesc, iar alţii huzuresc pentru că fac slalom printre legi şi printre ceea ce există permisiv la noi, respectiv băncile care nu au nicun fel de responsabilitate asupra lucrului pe care îl fac”, spune Gabriel Surdu. Omul de afaceri arată că, în privinţa sa, conflictele cu instituţiile statului au fost doar rezultatul unor neclarităţi legislative. „Nu ştiu cât plătesc impozite la stat pe lună, dar ştiu că nu am nicio datorie, iar dacă am avut vreun conflict cu instituţiile statului, acesta a fost cauzat de neconcordanţele din legi generate de lipsa unui regulament de aplicare clar şi concis”, explică Gabriel Surdu, care oferă şi o imagine asupra raporturilor sale cu fiscul: „În cursul anului trecut, nu ştiu exact cât am plătit impozit pe profit, dar cred că vreo jumătate de milion de euro a fost doar impozitul”. În total, pe cele 9 societăţi, Terramold  SRL, Terramold Invest SRL, Terramold Medical SRL, Terramold Construct SRL, Terramold Protect SRL, Terramold Holiday SRL, Forest Hills Gardens SRL, SC Avand SRL si Serroussi, Gabriel Surdu are angajaţi circa 200 de oameni. “Nu mai ştiu exact câţi angajaţi am, doar fondul de salarii îl ştiu pe de rost pentru că, în 17 ani de când am societăţi comerciale, nu am întârziat nici măcar cu un minut să le plătesc salariile”, precizează omul de afaceri.

 Averea lui Gabriel Surdu

Gabriel Surdu este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Iasi, cu o avere estimata la peste 13 milioane euro. Conform declaratiei de avere, Gabriel Surdu detine doua apartamente, doua case si un spatiu comercial in Iasi, doua case in Suceava, si alte doua case in in satul Visani, comuna Barnova. De asemenea, Surdu Gabriel are in proprietate 10 terenuri: patru in comuna Barnova (16.400 mp, 4 hectare, 1.538 mp toate intravilan si 7.000 mp extravilan), doua in Iasi (2,6 ha intravilan si 2.722 mp extravilan) trei terenuri in judetul Suceava (22.000 mp intravilan, 11.000 mp forestier, 2.581 mp extravilan) si un teren in comuna Aroneanu de 733 mp extravilan. Familia Surdu mai detine bijuterii in valoare de 155.000 euro si o colectie de ceasuri de 110.000 euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here