Un nou tramvai personalizat pentru marcarea a 120 de ani de transport electric la Iasi

0
77

Cu ocazia aniversării a 120 de ani ai tramvaiului ieșean, Asociația TRAMCLUB IAȘI pregătește un proiect special denumit „Tramvaiul tramvaielor – 120 de ani de transport electric la Iași”. Parteneri în realizarea acestui proiect sunt: Compania de Transport Public (CTP) Iași, Fabrica de vopsele „National Paints România”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Departament Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași.

„Tramvaiul tramvaielor” va fi cel de-al zecelea mijloc de transport public personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”.

Proiectul este dedicat aniversării a 120 de ani ai tramvaiului ieșean, fiind redate prin limbaj grafic siluetele celor mai reprezentative modele  de tramvai care au circulat în Iași: „Astfel, pe caroseria tramvaiului vor fi reprezentate modele istorice precum AEG și Iași, modele din era comunistă precum ITB, Tatra T4R și Timiș 2, modele ce au intrat în circulație după 1990, V2A M, GT 4, ST 7 și ST 8, GT 5, Be 4/4, Be 8/8, ST 10 și ST 11, GT 8, GT4 M și mai noile M6D și M8C.  Compoziția respectă spectrul cromatic al schemei unice de culoare verde-alb, adoptată de CTP Iași în anul 2015 ” a explicat coordonatorul proiectului, Silviu Teodor-Stanciu.

În salonul tramvaiului, călătorii vor regăsi o nouă ediție a „Dozei de cultură” realizată de „Atelier Spre”, cu imagini și informații inedite din îndelungata istorie a tramvaiului ieșean. Tapițeria scaunelor va fi deopotrivă personalizată de către studenții Specializării Arte Textile – Design Textil din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design.

Acest amplu proiect este mai mult decât o acțiune de  revitalizare urbană/de revigorare a mijloacelor de transport. Este dorința de vitalizare a unei comunități, de a crea o comuniune între oameni,  având ca numitor comun Iașul cultural, istoric, universitar, social și economic. Pentru personalizarea caroseriei TRAMVAIULUI TRAMVAIELOR se vor utiliza aproximativ 60 litri de vopsea în nuanțe de verde și alb, respectând schema cromatică adoptată de CTP în urmă cu doi ani. De asemenea,  modelele de tramvai utilizate de-a lungul celor 120 de ani vor fi redate prin pictură, cu vopsele în nuanțe de gri.”  a declarat Cătălina Florea, marketing manager „National Patins România”.

„Tramvaiul tramvaielor” va fi prezentat public duminică, 4 martie 2018, în rondul din Târgu Cucu, acesta devenind cap de coloană pentru parada tramvaielor pe ruta Târgu Cucu – Copou, ce va încheia evenimentul inaugural. Tramvaiul tramvaielor va fi implicat pe durata anului 2018 în numeroase activități culturale și sociale desfășurate în cadrul evenimentelor aniversare „120 de ani de transport electric la Iași”, a Simpozionului Uniunea Română de Transport Public (URTP) de la Iași și a Zilei Transportatorului, ediția 2018.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =