Un vis devenit realitate pentru un scenarist din Iasi! Filmul Berliner, selectat în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Moscova

0
64

Filmul “Berliner”, dupaun scenariu de Marian Crișan și ieseanul Gabriel Andronache, o comedie „ușor amară” despre politicieni, a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Moscova.

 “Aștept de ani buni această veste.  Filmul Berliner, al cărui scenariu l-am scris împreună cu vechiul și bunul prieten Marian Crișan, cel care semnează și regia, cu fabulosul Ion Sapdaru în rolul principal, a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Pentru mine, e cea mai mare performanță ca scenarist.  Niciodată în viața mea nu am visat că o mică parte din creația mea cinematografică va fi prezentă la un festival de talia celui de la Moscova, prezidat de legendarul Nikita Mihalkov. Un festival unde au fost premiați uriași ai cinematografiei mondiale, precum Serghei Bondarciuk, Federico Fellini, Andrzej Wajda, Akira Kurosawa, Krzysztof Kieslowski, Paolo și Vittorio Taviani sau Jack Nicholson, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, Harvey Keitel, Gerard Depardieu, Meryl Streep sau Isabelle Hupert. Într-un an foarte greu pentru mine, Dumnezeu mi-a dat această bucurie. Mulțumesc, Marian Crisan, Ion Sapdaru, Anca Puiu, Rova Film!”, este mesajul scenaristului Gabriel Andronache.

Filmul îl are în centru pe Mocanu (Ion Sapdaru) si  aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Practic, candidatul vrea să se identifice cu locuitorii orășelului folosind celebra formula a lui Kennedy, bineinteles, într-un context ridicol, cu apetența specifică impostorilor de a copia modele celebre, ducându-le în derizoriu, finalmente. Filmul va avea umorul special al lui Marian Crișan. El e ardeleanul, eu moldoveanul… Așa am scris și replicile. Practic, Marian a avut ideea plasării unui moldovean în contextul ardelenesc”, explică pentru Cinemagia scenaristul Gabriel Andronache.

Din distribuție fac parte, pe lângă Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Sorin Cociș, Maria Junghietu și mulți alții. Directorul de imagine este Oleg Mutu iar de scenografie se ocupă Simona Pădureţu (Bacalaureat, Orizont, Periferic).

Berliner este produs de Rova, casa de producție a regizorului Marian Crișan și este realizat cu sprijinul CNC, al Primăriei Municipiului Salonta și al unor companii și persoane private din comunitatea locală.

Regizorul Marian Crișan și scenaristul Gabriel Andronache au mai colaborat la scurtmetrajul Amatorul, în 2006, film premiat pentru scenariu la Festivalul Dakino

Berliner este câștigător al concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Național al Cinematografiei, sesiunea I pe 2016.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here