Unde isi ascund romanii banii. Averile pe care au ales sa le tina in soba, frigider sau sutien si nu in banca

0
72

In ciuda faptului ca exista banci, carduri sau cutii de valori, multi oameni isi tin inca banii prin casa, in locuri dintre cele mai traznite si, de multe ori, devin prada sigura pentru hoti.
La 82 de ani, un batran din Dambovita a pierdut astfel tot ce-a strans din pensie. Cativa indivizi care au venit la el sub pretextul ca vor sa cumpere furaje, i-au furat 36.000 de lei, ascunsi in soba.
Radu Andrei, proprietarul pagubit: “Asta-i soba si asta-i scaunul pe care a fost cutia. Am pus-o pe scaunul asta aici, usile erau deschise de la cap la cap.”
Suspectii, o femeie si-un barbat, au intrat in gospodaria batranului sub pretextul ca vor sa cumpere trifoi. I-au dat intentionat o bacnota mare – de 500 de lei, pentru ca omul sa le dea si rest. Atunci au vazut ca-si tine banii intr-o soba pe care n-o mai folosea. Intr-un moment de neatentie, i-au furat bietului om tot ce stransese intr-o viata. Ei sunt cautati acum de politisti.
De frica hotilor, unii oameni au ajuns ca pe vremea bunicilor: isi ascund banii in lenjeria intima, in frigider, sub corpuri grele din casa, in captuseala fotoliilor sau in pivnita, in butoaiele goale de vin.
Femeie: “Eu, de exemplu, fiind femeie, ma scuzati, eu ii ascund intre sani. Dupa frigider ar fi bine si este o ascunzatoare sigura. De exemplu, fiecare baie are o portita dedesubt, este o ascuzatoare sigura.”
Batrani: “-Pai normal la banca ar trebui. In borcanul cu compot, in cutia de cafea, daca ai nevoie de ei la indemana.”
Unii, deja patiti, nu se invata minte nici a doua oara:
Localnic: “Alaltaieri m-am intalnit cu varul meu care mi-a spus ca o cunostinta de-a lui a fost calcata de hoti si i-a furat banii din dulapul de langa televizor. Si zice ca de acum, data viitoare, ii pune sub mobila.”
In schimb, aceasta femeie isi tine acum banii in cont. E mai sigur. Povesteste ca, in tinerete, ii ascundea in sacii cu lana.
Femeie: “Doamne fereste, de un foc. Lana nu ia foc, acuma daca lumea s-a modernizat, ne-am modernizat si noi.”
Luminita Prodan, purtator de cuvant IPJ Alba: “Sfatul nostru este ca cetatenii sa nu isi tina economiile in locuri usor accesibile. Mai degraba in conturi bancare sau in seifuri.”
Exista insa si riscuri: anul trecut, la Timisoara, unui barbat care ascunsese 7.000 de lei intr-un fotoliu i-a luat foc casa si a pierdut toti banii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here