Un fost detinut din lagarele naziste si-a revazut salvatorul, dupa 70 de ani. Gestul impresionant facut de ofiterul american

0
82

La 70 de ani de cand a fost eliberat din lagarul Dachau, de langa Munchen, un barbat si-a revazut salvatorul intr-o reintalnire emotionanta care spune o poveste despre umanitate si supravietuire.
Joshua Kaufman era la varsta adolescentei cand a ajuns in lagarul de concentrare Dachau.
Kaufman, acum in varsta de 87 de ani, spune ca ajunsese “un cadavru mergator” cand ofiterul din armata americana Daniel Gillespie l-a eliberat din captivitate.
La Dachau au murit peste 35.000 de oameni, in executii, experimente umane atroce, infometati sau batuti pana la moarte. Cand americanii au descins in lagar, prizonierii s-au speriat si s-au ascuns in latrina.
“Eram inchisi intr-o baraca. Cei mai multi dintre noi erau insemnati cu semnul mortii. Nu stiam daca soldatii care tocmai sosisera erau acolo sa ne elibereze sau daca erau nazistii veniti sa ne omoare”, a povestit Kaufman.

detinut lagar1
Gillespie isi aminteste ca Joshua a fost primul pe care l-a vazut si l-a scos la lumina. Cei doi si-au luat ramas bun cu ochii in lacrimi si au crezut ca nu se vor mai revedea.
Saptezeci de ani mai tarziu, ei s-au reintalnit si au aflat cu stupoare ca locuiau la o ora distanta unul de celalalt, in California.
Daniel Gillespie : “Cum ai supravietuit? Ce te-a tinut in viata?”
Joshua Kaufman: “Ar fi fost mai usor sa mor. La Dachau, trebuia sa caram saci de 50 de kilograme plini cu ciment. Toata ziua. Cine ceda primul era impuscat pe loc. Asta m-a transformat intr-un animal, iar animalele vor sa supravietuiasca. Dar eu voiam sa traiesc.”
Intalnirea dintre cei doi a culminat cu un moment impresionant. Fostul soldat american a ingenuncheat si i-a sarutat pantofii fostului detinut din lagarul nazist.

detinut lagar2

Intreaga poveste face parte dintr-un documentar realizat de History Channel, care va fi difuzat in vara, in Germania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here