Unic in istoria Primariei Iasi: sedinta de Consiliu Local de acasa! Un milion de euro alocat de la buget pentru limitarea COVID-19

0
72

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local programată marți, 31 martie, se află un important proiect de hotărâre prin care este propusă o gamă largă de măsuri de primă urgență în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Astfel, față de prevederile bugetare inițiale, va fi alocată suplimentar suma de 3.800.000 de lei pentru susținerea programului de dezinfecție pe raza Municipiului Iași, precum și a măsurilor de protecție în vederea prevenirii și limitării efectelor pandemiei. Din acest fond 500.000 de lei vor fi dirijați către serviciile de salubritate, 500.000 de lei pentru subvenționarea transportului în comun, iar 100.000 de lei vor reveni Poliției Locale. De asemenea, 500.000 de lei vor fi rezervați pentru bunuri și servicii ce țin de ordinea publică și siguranța națională, 2.000.000 de lei vor acoperi cheltuielile cu asistența socială (cheltuieli pentru carantină și alte măsuri în domeniul sănătății).

O altă propunere este ca din bugetul inițial alocat pentru întreținerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive și de agrement, suma de 500.000 de lei să fie folosită în vederea susținerii acțiunilor de combatere a răspândirii coronavirusului pe raza Municipiului Iași.

Tot în cadrul măsurilor de prevenție și protecție se prevede ca voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, să beneficieze de transport gratuit pe mijloacele de transport public, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași, precum și de materiale de protecție (mănuși de protecție, măști de protecție).

De asemenea, în proiectul de hotărâre se are în vedere încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în vederea sprijinirii cadrelor medicale din municipiu care intră în contact direct cu persoane sau pacienți susceptibili de a fi infectați cu virusul SARS CoV-2.

Totodata, o măsură care va face obiectul discuțiilor în plenul ședinței de Consiliu Local vizează un ajutor extern, mai exact alocarea sumei de 200.000 lei pentru sprijinirea Primăriei Municipiului Chișinău în prevenirea și limitarea efectelor pandemiei COVID-19, sumă necesară pentru materiale de protecție și dezinfectanți.

Sedinta de Consiliu Local de marti, 31 martie 2020, de la ora 10:00, va fi organizată prin intermediul unei multisesiuni video, consilierii locali nefiind prezenți în sală, din cauza pandemiei #COVID19.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here