Veolia si ISJ Iasi atrag peste 2000 de elevi din Iasi in cea mai mare campanie de protejare a mediului

0
59

Veolia Energie Iasi deruleaza, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, campania „RECO Planeta: impreuna Regeneram Planeta – si eu pot face ECOnomii de resurse”, actiune ce se adreseaza unui numar de 2 000 de elevi ai ciclurilor primare si gimnaziale din mai multe institutii de invatamant din Iasi.

Actiunea „Zilele eficientei energetice” derulata de Grupul Veolia are loc in cadrul „Saptamanii Europene a Energiei Durabile” / „European Sustainable Energy Week” (EUSEW), organizata de Comisia Europeana.

“Prin aceasta campanie, dorim ca elevii de scoala primara si gimnaziala sa inteleaga corect si la timp impactul pe care il au asupra mediului inconjurator actiunile cetatenilor unei comunitati, indiferent de varsta acestora”, a precizat Ana Maria Icatoiu, director commercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.

Veolia Energie Iasi participa in mod activ la aceasta initiativa, ce se va desfasura in peste 30 de tari din intreaga lume, prin organizarea de actiuni educative in mai multe institutii de invatamant din Iasi la sfarsitul acestui an scolar (iunie-iulie 2016) si la inceputul anului scolar urmator (in lunile septembrie si octombrie 2016).

Campania, derulata in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, presupune promovarea unor gesturi simple si practice pe care toti copiii le pot face acasa si la scoala in asa fel incat sa foloseasca judicios resursele pe care le primesc si, prin urmare, sa protejeze mediul inconjurator.

Colegii nostri implicati in aceasta campanie vor participa la intalniri interactive cu elevii ieseni, carora le vor impartasi din experienta lor folosindu-se de filme si afise cu rol educational, si daruindu-le 2 000 de seturi formate din caiete, pixuri, semne de carte si sacose fabricate din materiale reciclate. De asemenea, vom organiza vizite ale copiilor la centralele de productie CET Holboca si CET Tudor, in asa fel incat elevii sa vada cu propriii ochi modul in care un operator de servicii publice contribuie la dezvoltarea unui mediu sanatos pentru ei si familiile lor. Este foarte important pentru noi, echipa Veolia, sa participam in mod activ la educarea copiilor inca de la cele mai fragede varste in legatura cu implicarea pe care fiecare dintre noi trebuie sa o aiba in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator si utilizarea judicioasa a resurselor pe care planeta ni le pune la dispozitie. Daca astfel de gesturi simple devin automatisme pentru copii, cu siguranta ele vor fi invatate si de parintii lor. Iar noi si copiii nostri vom trai intr-o comunitate sanatoasa si vom respira cu totii un aer curat”, a spus Ana Maria Icatoiu.

Captivi intr-o lume moderna a tehnicii si a internetului, a tehnologiilor diverse si a confortului, tindem sa uitam ca resursele sunt limitate, ca lumea in care traim este singura noastra certitudine, iar mediul, natura sunt spatii vitale fata de care avem responsabilitati indiferent de vârsta. Acesta este mesajul pedagogic al proiectului pe care il derulam alaturi de Veolia, in armonie cu eforturile europene de a sensibiliza copiii, tinerii asupra necesitatii unui comportament ecologic responsabil. Educatie nu inseamna doar cunoastere, informatie teoretica, ci si simt practic, racordare la lumea reala, atitudini civice, receptivitate fata de ideea unei dezvoltari durabile a societatii. Elevii vor intelege poate mai profund si prin acest demers educational complex, pe care il salutam cu pretuire, ca risipa, neimplicarea, indiferenta sunt forme grave de a ignora provocarile secolului XXI in care traim, o lume a contrastelor pe care copiii o pot face mai buna, mai curata, mai senina, eternizând astfel valorile umanitatii.”, a spus prof. Camelia Gavrilă, Inspector General al ISJ Iasi.

Ana-Maria Icătoiu, director comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi: „

Institutiile de invatamant participante la campanie:

Scoala Gimnaziala „Otilia Cazimir”

Scoala Gimnaziala „Titu Maiorescu”

Scoala Gimnaziala „B.P. Hasdeu”

Colegiul National „Emil Racovita”

Colegiul National „Mihai Eminescu”

Colegiul National „Costache Negruzzi”

Liceul de Informatica „Grigore Moisil”

Colegiul Tehnic „Ioan Holban”

Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”

Colegiul Tehnologic „Gheorghe Mârzescu”

Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”

Liceul Tehnologic „Petru Poni”

Liceul Economic „Virgil Madgearu”

Liceul Economic de Turism

Veolia Energie Iasi S.A. este operatorul serviciului public de termoficare al Municipiului Iasi pe baza unui contract de concesiune incheiat in 2012 cu Consiliul Local pentru o durata de 20 de ani. Pe langa respectarea indicatorilor de performanta asupra carora s-a angajat inca din prima zi a contractului, echipa Veolia considera ca are o datorie permanenta vizavi de comunitatea in cadrul careia isi desfasoara activitatea: aceea de a contribui, direct si indirect, la imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor Municipiului Iasi si ai zonele limitrofe.

Astfel, toate actiunile Veolia din ultimii 4 ani au avut ca principal obiectiv imbunatatirea eficientei energetice pe intregul lant al activitatii (productie – transport – distributie – furnizare a energiei termice), preocupare demonstrata de lucrarile de reparatii, reabilitari si modernizari realizate, dar si de investitiile facute in sistem (28,2 milioane de lei in primii 3 ani de contract, si 11 milioane de lei estimati pentru anul 2016). Toate acestea au dus la eficientizarea cantitatii de combustibil utilizat, cu impact pozitiv direct pe „amprenta” lasata asupra mediului inconjurator de echipamentele pe care le exploateaza.

In aceeasi ordine de idei, functionarea pe timpul iernii in cogenerare de inalta eficienta (producerea de energie termica si energie electrica folosind aceeasi cantitate de energie primara) reprezinta, de asemenea,  o parte a contributiei Veolia la dezvoltarea durabila a comunitatii iesene.

La toate acestea se adauga investitiile realizate in lucrarile de conformare a celor doua centrale de productie, CET Holboca si CET Tudor, la standardele de mediu obligatorii in toate tarile Uniunii Europene incepand cu anul 2016.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here