Verdict sumbru – in cazul unui accident ca la Ploiesti, spitale din Iasi nu ar face fata

0
58

Aceasta constatare sumbra ii apartine unui om care si-a petrecut mare parte din viata in unitatile de primire urgente din Iasi, doctorul Tudor Ciuhodaru.

Accident groznic: 5 morţi şi 28 de răniţi. Oare câţi vor aştepta cu orele pe hol pe la urgenţe? Oare câţi vor beneficia de tratament în acea ,,oră de aur”? Cum ar fi dacă o astfel de tragedie s-ar întâmpla la Iaşi? E un nou semnal de alarmă privind organizarea dezastruoasă a sistemului de urgenţă. Nu e suficient să transporţi pacienţii pompieristic la spital iar apoi să nu asiguri condiţiile pentru a fi rezolvaţi în timp util. Sau să începi să-i plimbi prin curtea spitalelor pavilonare sau între spitale sau pe cerul patriei”, este de parere Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, pentru ca sistemul de urgente medicale sa poata face unor astfel de tragedii, soluţia ar fi una simplă – înfiinţarea centrelor de traumă regionale şi circuite separate în UPU pentru urgenţele traumatice.

Voi depune acest demers legislativ în parlament. Doar aşa victimele accidentelor vor putea fi preluate, investigate şi tratate în timp util, cu toate specialităţile necesare, reducând riscul de apariţie a complicaţii şi crescând şansele de vindecare. Mai mult ca oricând e nevoie de o nouă lege care să corecteze deficienţele majore din organizarea sistemului de urgenţă. Însănătoşire grabnică tuturor accidentaţilor şi respect pentru colegii mei de la Salvarea din Ploieşti ce au venit şi de acasă pentru a asigura tratamentul la locul accidentului”, a transmis doctorul iesean.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here