Veste uriașă pentru copiii și părinții din România! Alocațiile ar putea fi dublate mai devreme

0
53

Alocațiile s-ar putea dubla mai devreme de luna august. Parlamentul este pe punctul de a desființa măsura Guvernului, printr-un proiect de lege ce este aproape de a fi adoptat.

Potrivit OUG nr. 2/2020, ce a amânat dublarea alocațiilor copiilor, a fost respinsă de senatori, în februarie, printr-un proiect de lege ce va ajunge în curând la votul deputaților, acolo unde decizia va fi similară.

Și deputații urmează să respingă măsura impusă de Guvern, existând un raport al parlamentarilor deputați din comisii care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze în acest fel, potrivit avocatnet.ro.

Ca idee, Guvernul poate emite ordonanțe pentru a reglementa diverse chestiuni, însă conform procedurii legislative din România, orice ordonanță a Guvernului trebuie aprobată ulterior de Parlament (în fiecare dintre cele două Camere – a deputaților și a senatorilor) pentru a continua să se aplice. Parlamentarii au însă și varianta respingerii ordonanțelor, cum se pare că se întâmplă în cazul amânării alocațiilor.

OUG nr. 2/2020 a amânat dublarea alocațiilor pentru copii (ce era prevăzută în Legea nr. 14/2020), cu șase luni, adică din februarie până în august 2020.

Astfel, majorarea alocației pentru copii se va face de la 150 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei. Pentru copiii de până la doi ani, majorarea alocațiilor va fi de la 300 la 600 de lei.

Dacă proiectul de lege aflat acum pe punctul de a ieși din Parlament va ajunge să se aplice, amânarea dublării alocațiilor copiilor se va anula. Însă, în acest moment, nu este clar dacă Guvernul va trebui să plătească alocații majorate începând cu luna februarie 2020 sau din luna în care ordonanța cu amânarea va fi abrogată.

Această majorare amânată nu este singura ce vizează alocațiile copiilor. Spre sfârșitul anului trecut, a apărut Legea nr. 214/2019, ce stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2020, alocațiile copiilor se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, ceea ce înseamnă că, în prezent, copiii primesc mai mulți bani decât la sfârșitul anului trecut, deși majorarea este modică.

Alocația de stat pentru copii este acordată în fiecare lună tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. Alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii primesc în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 1