VIDEO. Maestrul Petru Ciubotaru implineste 80 de ani

0
72

Astăzi, 11 iunie, o sărbătoare emoționantă atât pentru întreaga echipă a Teatrului Național Iași, cât și pentru publicul său: aniversarea celor 80 de ani de viață ai marelui actor Petru Ciubotaru.
Îi este sărbătorit talentul uriaș, bucuria molipsitoare cu care trăiește fiecare clipă, umorul inegalabil, pasiunea neobosită și devotamentul său total, timp de 55 de ani, pentru scena ieșeană de teatru. 
În această seară, spectacolul „Trădări. Hamlet”, un studiu Shakespeare în regia lui Ovidiu Lazăr, este dedicat actorului Petru Ciubotaru și spectatorilor care, timp de 55 de ani, i-au stat alături, și-au acordat inimile cu trăirile sutelor de personaje interpretate, l-au aplaudat și l-au iubit cu venerație. Evenimentul are loc la Teatru³, de la ora 19:00.

Despre Petru Ciubotaru, societar al Naționalului ieșean, regretatul Ștefan Oprea scria:

Este primul actor care a cutezat să abordeze travestiul Chiriţei după dispariţia lui Miluţă Gheorghiu; el se înscrie astfel în linia tradiţională a travestiului Chiriţei deschisă de Matei Millo şi continuată de Mihai Arceleanu, Vasile Boldescu, Miluţă Gheorghiu … A fost o cutezanţă, dar şi o realizare artistică pe măsură, care îi asigură actorului un loc particular în istoria scenei ieşene şi, evident, în istoria travestiului acestui personaj. Tot o cutezanţă a fost abordarea rolului lui Ştefan cel Mare din «Apus de soare» de Delavrancea, pe care, după izbânda exemplară a lui George Calboreanu, puţini actori au îndrăznit să-l interpreteze.

Cristina Rădulescu, secretar literar al Teatrului Național ieșean:

Un creator doldora de ideograme. Necruţare şi abandon, rafinare şi eleganţă, râs mustos, linişti şi nelinişti, naturaleţe convertită în meşteşug, fantezie, dezlănţuiri, încrâncenări şi limite, meditaţii , tristeţi şi profunzimi. S-au adunat toate şi altele încă sub aripa harului cu care Petru Ciubotaru îşi binecuvântează publicul la fiecare oficiere sacră. De 55 de ani i s-a dăruit Teatrului. Pe scândura scenei ieşene a trăit peste 250 de vieţi. Cine nu le ştie? Ion Creangă, Jacques fatalistul, Domenico Soriano, Trahanache, Sganarel, Stomil, Knurov, Chiriţa, Piscic, Tocilă,Autolycus, Iordache, Engstrand, Bottom, Ştefan cel Mare, Valaam, regi şi bufoni…într-un complot al imaginarului te-au sedus şi ai capitulat. Firesc. Mărturisit întru aceste destine, el e Actorul care a ştiut să te lase să-l priveşti. Şi să-l iubeşti pe viaţă. Pe o viaţă şi celelalte.

La mulți ani, cu toată prețuirea!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here