Ziarul la care au scris Eminescu si Creanga a devenit marca inregistrata

0
71

Primăria Municipiului Iasi a primit la sfârsitul lunii ianuarie 2016, de la OSIM, Certificatul de Înregistrare a Mărcii “Curierul de Iasi”. Înregistrarea mărcii Curierul de Iaşi conferă Municipiului Iaşi un drept exclusiv asupra mărcii pentru care s-a efectuat înregistrarea, pe un termen de 10 ani.
Buletinul informativ Curierul de Iaşi este un bun de patrimoniu al municipiului Iaşi a cărui valoare şi însemnătate istorică a crescut o dată cu trecerea timpului. Reluarea tipăririi acestui buletin informativ de către Primăria Iaşi, în calitate sa de fondator, în anul 2003 sub numele Curierul de Iaşi nu s-a făcut întâmplător, ci respectând tradiţia şi istoria acestei publicaţii.
“Curierul de Iaşi“, ziar editat în intervalul 31 martie 1868–septembrie 1884, s-a aflat, de la început, sub influenţa membrilor Societăţii „Junimea“, unii dintre ei (I. Negruzzi, A. Naum, A.D. Xenopol, N. Gane, Şt. G. Vârgolici, I. Creangă, M. Eminescu) având un rol mai mare sau mai mic în realizarea acestei publicaţii. La sfârşitul lunii mai 1876, în redacţia „Curierului“ îşi va face apariţia poetul Mihai Eminescu, prezenţă cu efecte benefice pentru conţinutul ziarului, unde își vor face apariția articolele politice, economice, istorice, sociale, dar şi textele literare propriu-zise. Beneficiind de o subvenţie acordată de Primărie şi Ministerul Justiţiei, cu sprijinul primarului N. Gane, gazeta lua formatul mare şi numele de “Curierul de Iassi”, cu subtitlul “Foaia publicaţiunilor oficiale din resortul Curţii apelative din Iassi” şi tipărea, în baza unui contract, pe cinci ani, o parte oficială, cu publicaţii administrative şi judecătoreşti, cuprinzând anunţurile primăriei, prefecturii, Curţii de Apel şi ale tribunalului.
„Curierul de Iaşi” a fost reluat ca publicaţie cu informaţii oficiale în 2003, iar din 2007 capătă statut de săptămânal cu distribuţie gratuită, statut păstrat până astăzi.
În ultimii ani, mai multe persoane au încercat să folosească si să-si însusească numele ziarului “Curierul de Iasi”. Atât instantele de judecată, cât si OSIM au dat de fiecare dată câstig de cauză Primăriei Iasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here