Ziua unirii Basarabiei cu România sărbătorită în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor prin slujbe de pomenire

0
55

Marți, 27 martie 2018, se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. După ce duminică, 25 martie, a avut loc Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, basarabean la origine, Arhiepiscopia Iașilor va marca acest moment și prin slujbe de pomenire.

Astfel, marți, 27 martie, de la ora 08.00, în Catedrala Mitropolitană din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, vor săvârși Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de Tedeum și un Trisaghion pentru pomenirea membrilor din Sfatul Țării (din Basarabia) care au votat Unirea de la 1918. Alături de cei trei ierarhi, vor fi prezenți și numeroși preoți slujitori, printre care și cinci preoți din Mitropolia Basarabiei și trei preoți basarabeni înfiați în Arhiepiscopia Iașilor.

Tot marți, de la ora 11.30 se va face o slujbă de pomenire în Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț (mormânt aflat în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”). Începând cu ora 12.30 va fi săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul „Eternitatea” din Iași. După acest moment se va merge la mormintele celor doi deputați din Sfatul Țării (Basarabia) care au semnat în 1918 actul unirii cu România (Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu). De asemenea, de la ora 13.30 se va face o slujbă de pomenire și în Cimitirul „Podgoria Copou” (din incinta Mănăstirii Copou din Iași) pentru deputatul Gheorghe Năstase. Un ultim moment solemn va avea loc începând cu ora 15.00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde va fi pomenit deputatul Vasile Harea.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1