Afacere banoasa din adopțiile cu maidanezi. Acuzatii terifiante- „cainii sunt folositi pentru trafic de droguri”

0
135

Din adopțiile internaționale cu maidanezi de la padocul din Tomești, anumite persoane fac zeci de mii de euro pe lună. Afirmațiile îi aparțin reprezentantei ONG-ului care se ocupă de monitorizarea activității în padocul de la Iași. La rândul ei, președinta acestui ONG a picat în plasa afacerii cu adopții și a semnat în numele altor persoane, pentru scoaterea din țară a zeci de câini. Comparând datele furnizate de Salubris, din evidența padocului lipsesc 170 de câini. Medicul veterinar care se ocupa de cainii de la padoc vine cu o ipoteza socanta- „parte din cainii adoptati sunt folositi pentru trafic de droguri”.
Noi mărturiii vin să întărească ideea că padocul de câini de la Tomești este o mină de aur pentru un mic grup de interese, atât din interiorul adăpostului cât și din afară. Potrivit martorilor, în Iași există o persoană pe nume Stavarache S.,care și-a creat o adevărată afacere din adopțiile internaționale ale câinilor de la padocul din Tomești. Cătălina Cijevschi, președinta Asociației Sfântul Mucenic Trifon, reprezentant din partea ONG-urilor pe relația cu padocul de la Iași, povestește cum a avut loc primul contact cu această persoană. „ Am fost abordată de către Livioara Rotariu, medicul padocului, care mi-a spus că o persoană pe nume Stavarache nu mai poate să facă adopții pe numele lui bărbatu-su, pentru că s-a descoperit că ar avea mai multe buletine, și dacă pot eu să fac adopții în numele asociației. Mi s-a părut suspect de ce nu face Stavarache S. pe numele ei. Am acceptat dar, ca să nu vin tot timpul să semnez când se fac aceste adopții, am propus să-i fac o procură la notariat pe numele lui Stavarache S., dar aceasta a refuzat. Am început să semnez în numele ei, până acum 3 luni de zile când m-am certat cu cei de la padoc, și atunci am refuzat să mai semnez să plece câinii pe numele meu”, a declarat Cătălina Cijevschi
Procedura de scoatere a câinilor din țară
La un calcul sumar, Cătălina Cijevschi a semnat din iarna și până în vara acestui an, peste 100 de adopții internaționale, în numele numitei Stavarache S.. “Cred că au fost adoptați cam 20 de câini pe lună, care ajungeau în Anglia, Belgia, Olanda sau Germania. Noi primeam poze cu ei, din momentul în care erau puși în mașină și până la destinație. Am primit inclusiv de la Poliția de pe aeroportul din Londra, poze cu un câine fără un picior, Hunter, semn că acești câini chiar au ajuns în locurile respective”, a spus Cătălina Cijevschi. Potrivit acesteia, adopțiile internaționale se petrec după un anumit tipar. Stavarache S. vine la padoc, îi pozează pe cei mai frumoși câini, pe care mai apoi îi pune pe pagina ei de facebook, de unde adoptatorii din afară să își poată alege câinii, după care încep pregătirile privind îndeplinirea operațiunilor de antirabic, microcipare și întocmirea pașapoartelor. “O dată pe lună vine o mașină și ridică câți câini au fost solicitați, după care, mașina respectivă pleacă într-un punct de întâlnire cu un trailer mare, că nu numai din Iași se iau câini. Punctul de întâlnire poate fi la Brașov, la București, depinde unde se duc câinii, și după aia sunt îmbarcați într-o mașină mare și duși spre destinațiile din afară”, a spus Cătălina Cijevschi.
Ieșenii îi alungă, străinii dau 2000 de euro pe un maidanez
Potrivit sursei AgoraPress, adopțiile internaționale cu câini comunitari este una dintre cele mai înfloritoare afaceri. Puțini pot vedea într-un câine jigărit și abandonat pe străzi o sursă inepuizabilă de venituri colosale, așa cum a văzut Stavarache S. și compania. Unul dintre marile atuuri de care se leagă adoptatorii este acela că procedura adoptării unui câine în țările în care ajung maidanezii de la padocul din Iași, este extrem de greoaie și se cer foarte multe acte. “Este o birocrație întreagă, față de legislația de la noi care permite o adopție internațională în 2-3 săptămâni, și atunci mai degrabă plătesc 1500 de euro de câine. Banii nu-i vin numai lui Stavarache, aceștia se împart și cu șoferul de la mașină, iar alte sume cred că le revin și unor angajați din padoc. Pe mine m-a interesat ca acești câini să nu fie omorâți, ci să plece oriunde pot fi adoptați. Nu există nicio limită de câini care pot fi adoptați. Dacă ar veni acum cineva ca să îi ia pe toți, ar putea să facă lucru ăsta fără probleme. În fond, Stavarache nu face nimic ilegal prin facilitarea eliberării padocului. Atât timp cât nu sunt bani publici la mijloc, nu interesează pe nimeni că ea ia 1500 sau 2000 de euro pe câine”, a spus Cătălina Cijevschi. Potrivit lui Marius Lăpușneanu, un alt militant pentru drepturile animalelor, este cel puțin ciudat modul în care se fac aceste adopții. “Au fost situații de adopții către o asociație din București, după care s-au înscris în RECS (nr. Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân), au ieșit de pe asociația respectivă și au fost exportați în Olanda și de acolo s-a șters cip-ul. Nu e în regulă că se șterge cip-ul ăla, pentru că acolo este povestea câinelui. Sunt câini pe care nu-i mai vede nimeni. Dispar pur și simplu, ca și cum nu ar mai fost. La Iași, toate actele de adopție se fac de către Livioara Rotariu, de Izavet. Ea are obligația asta”, a declarat Marius Lăpușneanu
În alte părți, adopțiile sunt gratuite
După ce ne-a declarat că nu este o persoana publică, că lucrează pentru o firmă de avocatură și că își rezervă dreptul de a nu răspunde acuzațiilor care I se aduc, Stavarache S. a ținut să ne asigure că padocul de la Tomești este unul deschis și că orice persoană poate să se ocupe de adopții. Cu toate acestea, aparatoarea legii, despre al carei sot se stie ca este samsar de masini din Germania,  apare in toate fotografiile cu fata ascunsa de o sapca.

Oricine este liber să facă asta, nu înțeleg de ce se induce ideea ca eu aș fi sigura persoană care poate face asta. Nu am văzut niciodată vreo situație în care să fie interzis accesul persoanelor în incinta adăpostului în intervalul de program deschis publicului. Afaceri fac medicii din oraș care cer 75 lei pentru un pașaport la care prețul de achiziție este 4 lei, fără TVA, nu eu. Eu una nu am auzit niciodată de o asemenea sume pentru adopții. Cine ar plăti 1500-2000 euro pentru un cățel din România? Nici exemplarele cu pedigree și cu premii la concursuri nu ajung la asemenea valori”, a spus Stavarache. Potrivit acesteia, între adopțiile interne și cele externe nu este nimic diferit, cu mențiunea că la cererea viitoarei familii se fac vaccinări și analize suplimentare cățeilor, deparazitări interne și externe, pașapoarte și autorizații de transport internațional. “Eu dau spre adopție căței și pisici găsite pe stradă. Pentru a părăsi granițele țării, toate animalele trebuiesc pregătite cu vaccinări polivalente DHPPI(L), analize de sânge CaniV4/Snap 4DX, deparazitări înainte de sterilizare, pașaport, deparazitări înainte de data transportului cu 24-48 ore, ham/zgardă pentru siguranța pe transport, autorizație transport internațional Traces și transport către țara destinatară”, a spus Stavarache S.. Pentru toate aceste operațiuni, cu excepția transportului care este asigurat de adoptator, la Arad de pildă nu se plătește niciun ban, totul fiind gratuit pentru a încuraja adopțiile. La sfarsitul lunii trecute, Primăria Iași a demarat un audit la padocul de la Tomești.
Sute de câini de la padocul din Iași, cărăuși vii de droguri?
O versiune terifianta asupra asupra modului in care sunt folositi cainii comunitari din padocul de la Tomesti este oferita chiar de medicul veterinar care se ocupa de adapost din partea DSVSA Iasi. Potrivit doctorului Nicolae Ivanciu, cel mai mare dosar de trafic de droguri în care au fost implicați câini comunitari gestionați de o societate a Primăriei Iași, se află în lucru la Biroul de Combatere a Criminalității Organizate din capitala Moldovei. Potrivit acestuia, sub paravanul adopțiilor, maidanezii erau tranchilizați, despicați și încărcați cu pachete cu droguri, iar apoi adoptați prin intermediul unei asociații, pe o filieră vestică.

La Poliție sunt urmărite mai multe persoane pentru trafic de droguri cu ajutorul câinilor care sunt treanchilizați și li se bagă în ei pachete cu droguri, după care sunt scoși repede, atât timp cât nu se pot depista drogurile în tubul digestiv la animalul viu. Sunt mulți implicați, inclusiv din rândul celor care se ceartă acum sau se cam bat. Eu am prins din zbor, am făcut verificari și am dat la IPJ ca să continue cercetările. Nu mă bag în așa ceva că e un subiect delicat. Este o situație groaznică. Eu nu mă bag pentru că dacă iese, mă bagă și pe mine. E o întreagă rețea, foarte bine organizată, în care sunt implicate inclusiv asociațiile de protecție a animalelor, șoferii de la padoc și personalul de acolo. Este unul cu o functie foarte mare în Iași care a ieșit la pensie care s-a ocupat de caz (n.r. comisarul Ioan Scpniciuc, fost sef al IPJ Iasi). Subiectul e foarte greu. Ăștia vor să mă bage pe mine la înaintare, să verific eu, să desfac eu câinii. Aici trebuie o situație clară- care este motivul pentru care l-ai luat și l-ai băgat în laborator? Nu poți să faci o incizie, nu poți să faci nimic până ce nu se justifică printr-un buletin de analize”, a spus Ivanciu. Medicul verterinar a continuat să se pună repetitiv aceeași întrebare- “de ce a ajuns câinele în laborator, de ce a fost tranchilizat, de ce a fost eutansiat, ca să ii faca ce?”, referindu-se la laboratorul de la padoc. „Numai la Brașov s-au dus 900 și ceva de câini, anul trecut, ca sa fie scosi afara, din care, prin sondaj, se pare că au fost și din ăștia umpuți cu „material”, a spus Ivanciu.
Lipsesc 170 de câini din inventar
Potrivit datelor furnizate de conducerea Salubris, în cursul anului 2016 au fost capturați 5004 câini, din care au fost adoptați un număr de 942 maidanezi. În cursul acestui an au fost raportați ca fiind capturați 3896 câini fără stăpân, din care 2495 au fost eutansiați și 851 adoptați, rezultând faptul că în padoc mai sunt la acest moment un număr de 550 de câini. Potrivit datelor furnizate de șefii padocului, în acest adăpost sunt la acest moment, în fizic, 720 de câini. Nimeni nu a reușit să explice unde s-a pierdut diferența de 170 de câini comunitari care, potrivit actelor, au trecut prin padocul de la Tomești.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 − 70 =